ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνδυνος για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας το Brexit

10:44 - 16 Μαϊ 2016 | Ομόλογα
Κίνδυνος για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας το Brexit
Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει προειδοποιήσει πως το Brexit θα αποτελούσε κίνδυνο για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, ωστόσο τα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας φαίνεται πως δεν «ακούν τον συναγερμό», σύμφωνα με την Allianz Global Investor.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο αναλυτής της Allianz, Mike Riddell, σχολιάζει πως τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας υποτιμούν τον κίνδυνο του Brexit.Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων προσέφεραν premium 135 μ.β. έναντι των αντίστοιχων γερμανικών bunds στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το spread θα μπορούσε να περιοριστεί στις 115 μ.β., αν όμως ψηφίσει υπέρ της εξόδου τότε δεν θα υπήρχε όριο στην πιθανή διεύρυνση του spread, κατά τον ίδιο.

 

«Αν η Βρετανία ψηφίσει να φύγει από την ΕΕ, επειδή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυτό δεν στέλνει καλό σήμα για το μέλλον του ευρωπαϊκού project», σύμφωνα με τον Riddell. «Αν νομίζετε πως η πολιτική βούληση είναι αυτή που διατηρεί ενωμένη την ευρωζώνη, τότε μπορείτε να καταλάβετε γιατί τα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας θα δεχθούν πίεση», συμπληρώνει, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί πως οι αποδόσεις δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν αυτά τα ρίσκα.

 

Ο Riddell σημειώνει επίσης πως δεν έχει θέσεις σε εταιρικά ομόλογα της ευρωζώνης.

Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε πως αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου, θα πρόκειται για διεθνές ζήτημα και όχι μόνο εγχώριο. Ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας», προκαλώντας αστάθεια στις αγορές και πλήττοντας την παραγωγή, ανέφερε το Ταμείο στην ετήσια εκτίμησή του για την βρετανική οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.