ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΚΤ ξεκινά συγκρατημένα τις αγορές εταιρικού χρέους

16:34 - 25 Μαϊ 2016 | Ομόλογα
Η ΕΚΤ ξεκινά συγκρατημένα τις αγορές εταιρικού χρέους
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στοχεύει να ξεκινήσει συγκρατημένα τις αγορές εταιρικού χρέους τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει αρχικά την έκδοση νέου χρέους και έπειτα να αυξήσει αργά το μηνιαίο ρυθμό αγορών σε πέντε με 10 δισ. ευρώ, ανέφεραν πηγές του Reuters από τους κόλπους της κεντρικής τράπεζας.

Τα εταιρικά ομόλογα που εκδίδονται σε ευρώ αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει η ΕΚΤ και η οποία διαρκώς μεγαλώνει.

Η πρόκληση έγκειται στο ότι η αγορά τέτοιων ομολόγων, αξίας 600 δισ. ευρώ, περιορίζεται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας που ήδη απολαμβάνουν εύκολη πρόσβαση σε πίστωση.

 

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ελπίζει πως τα χρήματά της τελικά θα φτάσουν σε μικρότερους δανειολήπτεςόλης της ευρωζώνης, για τους οποίους η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι πρόβλημα.

Εφόσον αυτό φαίνεται πως θα πάρει αρκετό χρόνο, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει το ρυθμό των αγορών σταδιακά, αναφέρουν οι πηγές.

 

«Ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές, αλλά αν καταφέρουμε να προκαλέσουμε έκδοση χρέους, αυτό θα εξομαλύνει ήπια την αγορά», τόνισε μια από τις πηγές.

Άλλη πηγή ανέφερε πως μπορεί οι αγορές να περιοριστούν μόλις στο ένα δισ. ευρώ για αρκετούς μήνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.