ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit και ιταλικές τράπεζες καθορίζουν την ατζέντα της ΕΚΤ

11:51 - 21 Ιουλ 2016 | Ομόλογα
Brexit και ιταλικές τράπεζες καθορίζουν την ατζέντα της ΕΚΤ
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν αγορές και αναλυτές τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στην πρώτη συνεδρίαση μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι δεν θα λάβει σήμερα νέα μέτρα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. 
Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πέραν του Μαρτίου 2017 είναι απαραίτητη, και ενδέχεται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 


Η καθιερωμένη συνέντευξη του Mario Draghi συγκεντρώνει το ενδιαφέρον. 
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, μέσα σε ένα μήνα οι αλλαγές στην Ε.Ε. είναι δραματικές. 
Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Draghi είχε καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΚΤ είχε κάνει ότι είναι δυνατό για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης. 


Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά, οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, ανατρέποντας τα δεδομένα στην οικονομία της ζώνης του ευρώ. 
Παράλληλα, εντείνεται η πίεση στον τραπεζικό κλάδο, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες με τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
To ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και προειδοποίησε για σημαντική ενίσχυση της αβεβαιότητας.
Πάντως προς το παρόν η ΕΚΤ δεν αναμένεται να λάβει επιπλέον μέτρα, καθώς το Brexit είναι νωπό και τα στοιχεία δεν επαρκούν προκειμένου να αποτυπωθούν οι συνέπειές του. 


Οι όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένονται τον Σεπτέμβριο.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίων καταθέσεων στο -0,5% τους επόμενους μήνες. 
Σύμφωνα με τους Financial Times, o Draghi αναμένεται να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει να απαντήσει η ΕΚΤ στην απόφαση των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. 

Εν τω μεταξύ, ένα πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΚΤ, είναι το γεγονός ότι ξεμένει από επιλέξιμα ομόλογα.
Η ΕΚΤ ενδεχομένως να αναγκαστεί να καταστήσει επιλέξιμα κρατικά και εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει (quantitative easing - QE), μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit και των στρεβλώσεων που αυτό προκαλεί στις αγορές ομολόγων, όπως έχε μεταδώσει το Bloomberg. 
Μέρος του προβλήματος Brexit της ΕΚΤ δημιουργήθηκε από τη μαζική φυγή των επενδυτών την τελευταία εβδομάδα προς ομόλογα των ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο για να πληρούν πλέον τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.