ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: O Βάιντμαν υποστηρίζει το τέλος του QE

17:25 - 25 Νοε 2016 | Ομόλογα
Citi: O Βάιντμαν υποστηρίζει το τέλος του QE
Στην συνέντευξη του επικεφαλής της Bundesbank στην Handelsblatt αναφέρεται με σημερινό της note η Citigroup, τονίζοντας ότι ο Βάιντμαν υποστηρίζει το τέλος της "υπερ-χαλαρής" νομισματικής πολιτικής.

Ο Βάιντμαν υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κοντά στο στόχο το 2018 και πως "η νέα κατεύθυνση της πολιτικής των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει αυτή την αύξηση".

 

Ερωτηθείς κατά πόσον η ΕΚΤ θα πρέπει να ανακοινώσει το τέλος του QE στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, ο Weidmann είπε ότι ο ίδιος το έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι η νομισματική πολιτική είναι πολύ επεκτατική και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της θα "μειωθούν με την πάροδο του χρόνου", ενώ οι αρνητικές παρενέργειες θα αυξηθούν.

 

Πρόσθεσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα μειώσει το πραγματικό επιτόκιο και κατά συνέπεια θα οδηγήσει σε μια ολοένα και πιο επεκτατική νομισματική στάση.

 

Ερωτηθείς εάν ένα ξαφνική "στοπ" στο πρόγραμμα αγορά assets της ΕΚΤ θα δημιουργούσε αναταράξεις στην αγορά, ο Weidmann απάντησε ότι "οι προσδοκίες της αγοράς δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας των ενεργειών μας", αλλά αναγνώρισε ότι το tapering θα πρέπει να προετοιμαστεί με την κατάλληλη επικοινωνία, ανεξάρτητα από το ρυθμό της μείωσης.

 

Όπως σχολιάζει η Citi, ο Weidmann δείχνει αποφασισμένος να υποστηρίξει την ταχεία λήξη του QΕ, με "βοηθό" την αύξηση του πληθωρισμού. Τουλάχιστον, θα προσπαθήσει – και θα το πετύχει – να περάσει το μήνυμα στην ΕΚΤ ότι η ανακοίνωση της συνεδρίασης της 8ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να σηματοδοτεί με σαφήνεια ότι η ΕΚΤ βλέπει το τέλος του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων στο εγγύς μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:39 - 25 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.