ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιθανό το tapering ταχύτερα του αναμενόμενου αν βελτιωθεί η οικονομία

14:32 - 30 Μαρ 2017 | Ομόλογα
Πιθανό το tapering ταχύτερα του αναμενόμενου αν βελτιωθεί η οικονομία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει την περιστολή του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων της νωρίτερα του σχεδιαζόμενου, μόνο, όμως, αν η οικονομία συνεχίσει να υπεραποδίδει των προσδοκιών, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η οικονομία της ευρωζώνης, που εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας, έχει ήδη πάει καλύτερα του αναμενόμενου από τον Σεπτέμβριο και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον κ. Knot.

«Μόνο αν η οικονομία τα πάει ακόμα καλύτερα απ’ ότι περιμένουμε τώρα στις εκτιμήσεις μας θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την επιτάχυνση της περιστολής» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στο σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τον ίδιο, ακόμα και αν συνεχίσουν οι αγορές τίτλων μέχρι το τέλος του έτους, όπως σχεδιάζεται τώρα, θα πρέπει να υπάρξει περιστολή του προγράμματος όσο το δυνατόν συντομότερα το 2018.

Ο κ. Knot, όμως, απέρριψε τις φωνές που ζητούν επανεξέταση του guidance της ΕΚΤ για τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά, ή και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.