ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριπλάσιο το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με Πορτογαλία-Ισπανία

12:57 - 18 Ιουν 2018 | Ομόλογα
Τριπλάσιο το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με Πορτογαλία-Ισπανία
Σε απαγορευτικά επίπεδα παραμένει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι πλησιάζει η ερχόμενη Πέμπτη όπου στη συνεδρίαση του Eurogroup θα διασαφηνισθεί με ποιό τρόπο θα συνεχισθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα αλλά κυρίως πως θα γίνει η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους πιθανότατα με την επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τον ESM με την μείωση των επιτοκίων αυτών των δανείων.

Το ελληνικό spread(διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές) διατηρείται σε ανησυχητικά επίπεδα και μάλιστα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας που σήμερα διαπραγματεύεται στις 409 μονάδες βάσης είναι τουλάχιστον τριπλάσιο από αντίστοιχες χώρες που έχουν περάσει από μνημόνια όπως είναι η Ισπανία με απόδοση 1,30% του δεκαετούς ομολόγου ή της Πορτογαλία όπου το μέσο κόστος δανεισμού διαμορφώνεται στο 1,79%. Για να μην αναφερθούμε στην Ιρλανδική δεκαετία όπου η απόδοση διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,90%. Οι άλλες αποδόσεις σε 10ετή ευρωπαϊκά ομόλογα παρουσιάζουν σήμερα την εξής εικόνα: Ιταλία 2,61%, Γαλλία 0,74% Γερμανία 0,39% και Κύπρος 2,83%.

 

Πάνω από 4% το κόστος δανεισμού για 7ετές και 10ετές κρατικό ομόλογο 

 

Μικρός όγκος συναλλαγών καταγράφεται στη πρώτη συενδρίαση της νέας εβδομάδας με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να μην εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, ωστόσο να παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα λόγω του επενδυτικού υψηλού ρίσκου(country risk) της Ελλάδας. Η τιμή του 5ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματεύεται στα 99,20 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 3,69%. Το νέο 7ετές κρατικό ομόλογο έχει τιμή στα 96,05 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να φθάνει το 4,06% ενώ η τιμή της 10ετίας διαπραγματεύεται στα 94,35 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να φθάνει το 4,48%.

 

Ποιά εταιρικά ομόλογα έχουν απόδοση χαμηλότερη του 3%

 

Οι υγιείς και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να μπορούν να δανείζονται χαμηλότερα από ότι το Ελληνικό δημόσιο. Για παράδειγμα η απόδοση του εταιρικού ομολόγου του Μυτιληναίου διαπραγματεύεται στο 2,99%, ενώ του ΟΠΑΠ βρίσκεται στο 2,97%. Το νέο εταιρικό ομόλογο της Corla διαπραγματεύεται στο 2,92%. Υψηλότερα του 3% βρίσκεται η απόδοση του εταιρικού ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακή θυγατρικής της ΓΕΚ Τέρνα η οποία έχει απόδοση 4% στο δικό της εταιρικό ομολογιακό δάνειο. Πάνω από το 4% διαπραγματεύονται σήμερα οι αποδόσεις του ομολόγου της Housemaret(IKEA) στο 4,35% και του εταιρικού ομολόγου της Sunlight με απόδοση 4,45%.

 

Ανέστης Ντόκας 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 18 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.