ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για αυξημένους κινδύνους από την αγορά ομολόγων

21:10 - 10 Οκτ 2023 | Ομόλογα
ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για αυξημένους κινδύνους από την αγορά ομολόγων
Έκκληση στις ρυθμιστικές αρχές απηύθυνε το ΔΝΤ ώστε να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις απειλές από τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού παγκοσμίως πυροδοτεί αυξημένους κινδύνους στις χρηματοοικονομικές αγορές.

«Όταν βλέπεις μεγάλες κινήσεις που γίνονται ραγδαία, αυτό έχει τη δυναμική να πυροδοτήσει μεταβλητότητα, επειδή οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους», ανέφερε ο Τόμπιας Άντριαν, επικεφαλής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και αγορών κεφαλαίου του Ταμείου. 

O Άντριαν εξέφρασε την ανησυχία του για την έκθεση των τραπεζών, ειδικά αυτών που επλήγησαν σκληρά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές του έτους. Παρότι το πρόσφατο sell-off δεν μεταφράζεται ακόμη σε σημαντική διεύρυνση των πιστωτικών spreads, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει διεύρυνση έως ένα βαθμό, ανέφερε ο αξιωματούχος. 

Παρά τα τρωτά αυτά, ο Άντριαν κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο με σταθερό τρόπο. Σημείωσε δε ότι οι νομισματικές αρχές είναι καλά προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη μεταβλητότητα και την αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές με άλλα εργαλεία. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.