ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλή «καταδίκη» της Ελλάδος για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης

14:37 - 06 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Διπλή «καταδίκη» της Ελλάδος για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης
Με δύο αποφάσεις του σήμερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων, σε Κομοτηνή και Αλικαρνασσό, επιδικάζοντας και τα ανάλογα πρόστιμα.

Στην υπόθεση Αλεξόπουλος και άλλοι κατά Ελλάδος, που αφορούσε την προσφυγή δέκα ελλήνων, ενός Σέρβου και ενός Τούρκου, σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης τους στις φυλακές της Κομοτηνής, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, στην περίπτωση τους, είχαν παραβιασθεί τα άρθρα της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καθώς κι’ εκείνο της πραγματικής προσφυγής στην Δικαιοσύνη.

Με την απόφαση του το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλλει, στον κάθε έναν από τους ενάγοντες, το ποσό των 5.000 έως 7.000 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Ενδιαφέρον, για την κατάσταση που βρίσκονται τα σωφρονιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα, παρουσιάζουν οι ισχυρισμοί των κρατουμένων (που έγιναν αποδεκτοί από το Δικαστήριο) ότι:

  • Ενώ οι φυλακές της Κομοτηνής έχουν χωριτικότητα για 96 άτομα, σ’ αυτήν στεγάζονταν 345 (!) κρατούμενοι στις αρχές του 2013.
  • Οι κρατούμενοι έχουν στη διάθεση τους έναν προσωπικό χώρο 1,2 τ.μ, σε κελιά μή επαρκώς αεριζόμενα, χωρίς τουαλέτες, δίχως φυσικό φως και υποχρεωμένοι να γευματίζουν στα ...κρεβάτια τους, λόγω έλλειψης κυλικείου.

Στην υπόθεση Kalandiaκατά Ελλάδος, που αφορούσε την προσφυγή ενός ισοβίτη Γεωργιανού κρατούμενου στις φυλακές Αλικαρνασού, που πάσχει από Είτζ, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, στην περίπτωση του, υπήρξε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και παραβιάσθηκαν οι διεθνείς όροι, για την χορήγηση της προβλεπόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αρωγής.

Με βάση αυτή την απόφαση, η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει στον Γεωργιανό ισοβίτη 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ, για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.