ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Καμία αναθεώρηση στη Συνθήκη της Λωζάνης (upd)

11:41 - 07 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Καμία αναθεώρηση στη Συνθήκη της Λωζάνης (upd)
Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση ούτε αναθεώρηση, ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου -κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες, στο Προεδρικό Μέγαρο- στον τούρκο Πρόεδρο περί ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν επέμεινε λέγοντας ότι υπάρχουν εκκρεμότητες.

Ο τούρκος προέδρος έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Πέμπτης και κατευθύνθηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εκεί κατέθεσε στεφάνι υπό την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και στη συνέχεια χαιρέτισε τους εκπροσώπους των τριών όπλων. Αμέσως μετά συναντήσε τον έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Παυλόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται αναθεώρηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στα θέματα που αφορούν τις διήμερεις σχέσεις, παραθέτοντας με τον πιο σαφή τρόπο τις εθνικές θέσεις. 

Αφού καλωσόρισε τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα, σε μια ιστορική επίσκεψη μετά από 65 χρόνια, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι προς όφελος της Τουρκίας και του λαού της. 

«Είμαστε εδώ για να σφίξουμε το χέρι, να χτίσουμε γέφυρες και είμαστε έτοιμοι να γίνουμε η πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι αυτονόητο πως για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, αυτό προϋποθέτει τον σεβασμό του ελληνικού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου για κάθε κράτος μέλος και κάθε υποψήφιο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε κατηγορηματικός ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς και δεν χρήζει ούτε αναθεώρησης ούτε επικαιροποίησης».

Επίσης συμπλήρωσε πως τα ίδια ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες, όπως η ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Προκόπης Παυλόπουλος σχολίασε ότι «η Ελλάδα θέλει μια λύση δίκαιη και βιώσιμη, που αρμόζει σε μια χώρα κράτος-μέλος της ΕΕ».

Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν πως όλοι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνει ιστορική η συγκεκριμένη επίσκεψη, παρά τις όποιες διαφορές μπορεί να αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Κλείνοντας είπε πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Με τη σειρά του ο τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την φιλοξενία και είπε πως και ο ίδιος επιδιώκει να παραμείνει ιστορική η συγκεκριμένη επίσκεψη, αλλά και να είναι ένα νέο σημείο καμπής μεταξύ των δύο χωρών.

Ερντογάν: Υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα της Λωζάνης

Παίρνοντας το λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για εκκρεμότητες στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης «που δεν έχουν κατανοηθεί σωστά».

«Υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν υπεγράφη μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μέσα στο διάστημα των 94 χρονων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πραγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

» Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα. Όμως, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική.

» Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης; Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος.

» Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στη δυτική Θράκη, όμως, οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

» Στη δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μέσο όρο της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση.

» Όταν μιλάω για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα».

Απάντηση Παυλόπουλου

Σπάζοντας το πρωτόκολλο ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε απάντηση στον Ρ.Τ.Ερντογάν λέγοντας ότι τις απαντήσεις η Τουρκία θα τις πάρει από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι Συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, παρά μόνο ερμηνεία, ώστε να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου που περιέχει η Συνθήκη στα υπάρχοντα δεδομένα.

«Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε» συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στη συνέχεια, είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το πρόγραμμά του θα συνεχιστεί ως εξής:

  • 11:45  υπολογίζεται χρονικά η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού.
  • 12:00 οι δυο πρόεδροι θα εισέλθουν εντός του Προεδρικού Μεγάρου.
  • 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • 14:50 δηλώσεις στον Τύπο.
  • 16:30 ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του.

Προκλήσεων συνέχεια

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις λίγο πριν από την άφιξή του στη Ελλάδα, ο τούρκος πρόεδρος είπε αναχωρώντας από την Αγκυρα σχετικά με την επίσκεψή του στη Θράκη: «Βεβαίως σήμερα πηγαίνω στην Ελλάδα και θα έχουμε συνομιλίες στην Αθήνα. Από εκεί αύριο θα πάω στη Δυτική Θράκη και θα συναντηθούμε με τους εκεί αδελφούς μας».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 07 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.