ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης της ΑΓΝΟ- Τι λένε οι δύο πλευρές

23:00 - 31 Αυγ 2014 | Επιχειρήσεις
Εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης της ΑΓΝΟ- Τι λένε οι δύο πλευρές
Για πρώτη φορά μετά από καιρό πρόκειται να συναντηθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου ο επιχειρηματίας Νίκος Κολιός με τους αντίδικους παραγωγούς γάλακτος και τους εργαζομένους.

Σήμερα (Δευτέρα) πρόκειται να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει ο επιχειρηματίας για την γαλακτοβιομηχανία Αγνό. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αίτηση αναφέρει ότι μέχρι και 31.6.2014 αποπλήρωνε κανονικά τις υποχρεώσεις του προς εργαζομένους και προμηθευτές.

Στον αντίποδα, παραγωγός δήλωσε στο Reporter ότι οι ισχυρισμοί που αναγράφονται στην αίτηση πτώχευσης δεν ευσταθούν και ο επιχειρηματίας οφείλει στους 50 παραγωγούς που τον προμήθευαν με πρώτη ύλη (γάλα) περί τα 2 εκατ. ευρώ. Ποσό που αρχικά έφθανε τα 2,8 εκατ. ευρώ, αλλά μειώθηκε καθώς οι παραγωγοί έχουν ήδη πράξει κάποιες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Μολονότι, κατά τον ίδιο, η πολύμηνη αυτή δικαστική περιπέτεια τους έχει κοστίσει και οικονομικά αλλά και ηθικά δεν σκοπεύουν να τα παρατήσουν. Το αντίθετο, υπογραμμίζει, κατά την εκδίκαση της αίτησης, σκοπεύουν να κάνουν παρέμβαση ζητώντας την ακύρωσή της αίτησης. Μάλιστα η εν λόγω παρέμβαση θα τους κοστίσει περί τα 8.000 ευρώ.

Εκτός από τους αναληθείς ισχυρισμούς του επιχειρηματία, υποστηρίζει ο ίδιος παραγωγός, στην παρέμβαση που θα κάνουν θα αναφερθούν και στην κίνηση του Ν. Κολιού να τιμολογεί προϊόντα της Αγνό (βούτυρο και παγωτά) όχι στην εταιρεία αλλά στην Μητρική την ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος, αποφεύγοντας έτσι τις όποιες κατασχέσεις (χείρας τρίτων).

Σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κανένας παραγωγός δεν παραδίδει πρώτη ύλη στην εταιρεία παρά μόνο αν πληρωθεί μετρητοίς, ενώ ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της το καλύπτει από άλλες γαλακτοβιομηχανίες παραλαμβάνοντας το περίσσευμα που αυτές έχουν σε γάλα. 

Η ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1950 στη Θεσσαλονίκη ως η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ΑΓΝΟ αποτελούσε πρωτοπόρο εταιρεία του χώρου, διαθέτοντας ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο με μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

 

Μέχρι το 2003, η ΑΓΝΟ παρέμεινε συνεταιριστική εταιρεία, λόγω οφειλών όμως, η πρώην Αγροτική Τράπεζα έθεσε την εταιρεία υπό τον έλεγχό της και κατόπιν την μεταβίβασε στην εταιρεία Κολιός ΑΕ μετά από τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες, απαλλαγμένη από τα μέχρι τότε χρέη της, έναντι του πολύ χαμηλού ποσού των 10 εκ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, η εταιρεία παρά το μεγάλο κύκλο εργασιών της δεν παρουσίασε κέρδη, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται  χρέη. Σήμερα, τα χρέη της Αγνό  ανέρχονται σε 52 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 19 εκατ. σε τράπεζες, 14 εκατ. ευρώ στην μητρική «Κολιός» και τα υπόλοιπα σε γαλακτοπαραγωγούς, εργαζόμενους κ.ά.,ενώ από το Μάρτιο του 2013 το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη είναι κλειστό.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 21:56 - 31 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.