ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγές στη διαδικασία σύστασης επιχείρησης- Ηλεκτρονικά και με έκπτωση

08:41 - 07 Φεβ 2018 | Επιχειρήσεις
Αλλαγές στη διαδικασία σύστασης επιχείρησης- Ηλεκτρονικά και με έκπτωση
Με δύο τρόπους θα μπορούν στο άμεσο μέλλον οι επίδοξοι επιχειρηματίες να συστήσουν την εταιρεία τους και η κυβέρνηση υπόσχεται πως η διαδικασία θα γίνεται πλέον σαφώς πιο γρήγορα.

Πλέον η "ευθύνη" πέφτει στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ), που θα λειτουργούν ως αντιπρόσωποι του επιχειρηματία.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των τριών κατηγοριών Υπηρεσιών Μιας Στάσης (ΥΜΣ) και τις προϋποθέσεις σύστασης των εταιρικών μορφών. Μία εκ των κατηγοριών είναι η Ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης (e-ΥΜΣ), ενώ τις άλλες δύο αποτελούν οι ΥΜΣ του ΓΕΜΗ (των επιμελητηρίων) και οι Πιστοποιημένοι Συμβολαιογράφοι.

Πάντως, όπως αναφέρεται, όποια ΥΜΣ και αν επιλέξει ο επιχειρηματίας, η διαδικασία θα είναι κατά πολύ ευκολότερη και αρκετά πιο σύντομη απ’ ό,τι ισχύει σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Μιας Στάσης, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης της εταιρείας και την απόδοση σε αυτή Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, ενημερώνει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τη σύσταση της νέας εταιρείας.

Η ενημέρωση γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.              

Τα στοιχεία που διαβιβάζονται υποχρεωτικά από την Υπηρεσία Μιας Στάσης στον ΕΦΚΑ περιλαμβάνουν τουλάχιστον:

α) τον Αριθμό ΓΕΜΗ και τον ΑΦΜ της εταιρείας,

β) τον Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης της σύστασης της εταιρείας στο ΓΕΜΗ και

γ) τα στοιχεία της εταιρείας και των εταίρων ή/και διαχειριστών ή/και μελών ΔΣ όπως απαιτούνται από την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία.

Ο ΕΦΚΑ προβαίνει σε όλες τις από τον νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για τη διαπίστωση της ασφαλισιμότητας των ανωτέρω αναφερόμενων φυσικών προσώπων και τα ενημερώνει σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, χωρίς οι ενέργειες αυτού να θίγουν κατ’ οποιονδήποτε τρόπο την ίδια τη σύσταση της εταιρείας.

Υπογραμμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της e-ΥΜΣ https://eyms.businessportal.gr είναι ήδη έτοιμη.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος να συστήσει εταιρεία επιλέξει την e-ΥΜΣ, τότε το κόστος σύστασης ορίζεται στο 30% του προβλεπόμενου. Η επιβάρυνση των τριών ευρώ για κάθε ιδρυτή πλέον των δέκα δεν περιλαμβάνεται στο κόστος σύστασης μέσω e-ΥΜΣ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:00 - 07 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.