ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημιουργία μονοπρόσωπης εταιρείας μέσα σε... 13 λεπτά!

12:02 - 11 Ιουλ 2018 | Επιχειρήσεις
Δημιουργία μονοπρόσωπης εταιρείας μέσα σε... 13 λεπτά!
Η λειτουργία της πλατφόρμας της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) θα επιτρέψει την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης μιας επιχείρησης. Έτσι σε μόλις 13 λεπτά θα δημιουργείται μία μονοπρόσωπη εταιρεία από οποιονδήποτε Έλληνα ή Ευρωπαίο πολίτη, από τις 22 Ιουλίου 2018, οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία η e – ΥΜΣ.

Η χρήση τη υπηρεσίας τον πρώτο χρόνο είναι δωρεάν ενώ στη συνέχεια το κόστος θα είναι μειωμένο κατά 70% σε σχέση με τη σύσταση της εταιρείας σε υπηρεσία μίας στάσης. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, το νέο εργαλείο για την ηλεκτρονική σύσταση εταιρειών αποσκοπεί σε μια ταχύτερη και ευκολότερη διαδικασία, η οποία θα καταστήσει φιλικότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης ανέφερε ότι η πλατφόρμα αποτελεί παράδειγμα στο δρόμο που θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη χώρα μας. «Δεν μεταφέρεται μια διαδικασία από το χαρτί στον υπολογιστή αλλά γίνεται φιλικότερη η διαδικασία στο χρήστη».

Για ΙΚΕ

Επιπλέον στις 22 Ιουλίου 2018 θα ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας για σύσταση μονοπρόσωπης ΙΚΕ και μέχρι το τέλος του έτους στόχος είναι να λειτουργεί η πλατφόρμα για όλες τις προσωπικές εταιρείες ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 αναμένεται να ισχύσει το σύστημα για όλες τις κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Τα στοιχεία σύστασης καταχωρούνται με απλό τρόπο χωρίς να κατατεθεί κανένα έγγραφο και το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τα στοιχεία που καταχωρούνται, για ένα τρίμηνο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες από την πλευρά των ιδρυτών της εταρείας ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα διαγράφονται αυτόματα.

Η διαδικασία

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Για να γίνει η καταχώρηση αυθεντικοποιείται κάποιος ως εκπρόσωπος από την επιχείρηση και συμπληρώνει όλα τα στοιχεία ηλεκτρονικά. Το σύστημα δημιουργεί την ίδια ώρα ηλεκτρονικό φάκελο για στην εταιρεία και διαβιβάζονται ηλεκτρονικά τα στοιχεία στον ΕΦΚΑ και στο TAXIS και χορηγείται βεβαίωση πληρωμής του κόστους σύστασης.

Παράλληλα όπως αναφέρθηκε έχει δημιουργηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τους μετασχηματισμούς εταιρειών προκειμένου να υπάρχουν σαφείς και ενιαίες διαδικασίες και να αρθούν οι αντιφάσεις που υπάρχουν σήμερα, στο εταιρικό δίκαιο. Το πλαίσιο αναμένεται να είναι έτοιμο το φθινόπωρο ενώ αλλαγές προωθούνται γενικότερα για τη λειτουργία του γενικού εμπορικού μητρώου και για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας του εταιρικού δικαίου.

Γιώργος Αλεξάκης

 
Τελευταία τροποποίηση στις 12:10 - 11 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.