ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Airbnb και ξενοδοχεία στηρίζουν τις κατασκευές

07:31 - 29 Μαϊ 2018 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Airbnb και ξενοδοχεία στηρίζουν τις κατασκευές
Η βουτιά που έχει υποστεί ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να μην έχει ακόμα αναστραφεί ως τάση ωστόσο λόγω τουρισμού καταγράφονται κάποια μικρά σημάδια σταθεροποίησης.

Οι κάδοι άλλωστε που έχουν γεμίσει για τις ανακαινίσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα μεγάλα ξενοδοχεία όπως το Athens Ledra, υποδηλώνουν ότι κάτι κινείται, κυρίως μέσω ανακαινίσεων στον κλάδο. Μπορεί βέβαια μεγάλα έργα, κατοικίες κτλ, να μην έχουν ακόμη αρχίσει να δίνουν ανάσες στον χειμαζόμενο κλάδο ωστόσο η δραστηριότητα λόγω του Airbnb αλλά και των αγορών για την Golden Visa έχει δώσει «μεροκάματο» σε πολιτικούς μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, το σύνολο των επενδύσεων των ξενοδοχείων το 2014 ανήλθε σε 785 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό ένα μέρος αφορά σε εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες και το υπόλοιπο σε αγαθά και υπηρεσίες εγχώριας προστιθέ-μενης αξίας.

Το ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας εκτιμάται σε 59% στις νέες κατασκευές και 44% στις ανακαινίσεις. Συνεπώς, η επένδυση του ξενοδοχειακού κλάδου για το 2014, καθαρή από εισαγωγές, ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον σύμφωνα με το ΙΟΒΕ (2012), τα έσοδα των καταλυμάτων, που δεν περιλαμβάνουν μόνο ξενοδοχεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες κ.λπ., αντιπροσωπεύουν το 45,0% της τουριστικής δραστηριότητας. Ελλείψει στοιχείων για τους άλλους κλάδους, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος προσφέρει μόνο ένα μέρος των καταλυμάτων, μπορεί κανείς αναλογικά να εκτιμήσει το σύνολο της επένδυσης των άλλων κλάδων σε τουλάχιστον 960 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι τέλος το γεγονός ότι μεγάλες αλυσίδες, όπως Praktiker, Leroy Merlin και ΙΚΕΑ, έχουν αφιερώσει ειδικά τμήματα στα καταστήματά τους για τα σπίτια και την ανακαίνισή τους, προκειμένου να γίνουν κατάλληλα για τη χρήση Airbnb.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.