ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμφιβόλου ποιότητας κρασί πλημμυρίζει την ελληνική αγορά

23:04 - 07 Αυγ 2013 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Αμφιβόλου ποιότητας κρασί πλημμυρίζει την ελληνική αγορά
Καθώς τα ελληνικά οινοποιεία βρίσκονται αντιμέτωπα με χρηματοδοτικό κενό, ενώ εκφράζονται φόβοι για την ομαλή απορρόφηση της παραγωγής.

H αγορά έχει πλημμυρίσει με αμφιβόλου ποιότητας κρασί. Δυο παραδείγματα είναι ενδεικτικά:

-Η επιστροφή δυο βυτίων κρασιού στη Βουλγαρία ύστερα από έλεγχο του τελωνείου.
-Η ανάλυση από το Ελληνικό χημείο μεγάλης συνεταιριστικής ένωσης η οποία διαθέτει στην αγορά ένα εισαγόμενο λευκό κρασί σε ασυνήθιστα χαμηλή τιμή και όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για κατ' ευφημισμό οίνο.

Λόγω της έκτασης που φαίνεται ότι έχει το φαινόμενο, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου, ενόψει του τρύγου, ζήτησε τη δραστηριοποίηση των ελεγκτικών αρχών ώστε να προστατευθεί και η αγορά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και οι καταναλωτές. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αγορανομικές διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η προέλευση των χύμα κρασιών που διατίθεται στα σημεία εστίασης είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο και επιπλέον δίνουν το δικαίωμα στον καταναλωτή να απαιτεί το σερβίρισμα του κρασιού να γίνεται μπροστά του από την αρχική συσκευασία.

wine bottles468

Τρύγος

Παραγωγή σε κανονικά επίπεδα (με μικρές αυξομειώσεις ανά αμπελουργική περιοχή) και υψηλή ποιότητα προϊόντος. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον φετινό τρυγητό, καθώς και οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και οι ασθένειες απουσίαζαν.

Ομολογουμένως από το Αμύνταιο μέχρι τη Ρόδο οι γενικές εκτιμήσεις για την ποιότητα της παραγωγής είναι ενθαρρυντικές, όμως όλα θα κριθούν οριστικά, όταν τα αμπέλια έχουν τρυγηθεί, αφού σε πολλές περιοχές ο τρύγος θα διεξαχθεί 40 - 50 μέρες από σήμερα.

Ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και μετά τον τρύγο στο νότιο Ημισφαίριο, τόνισε ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ Π. Κορδοπάτης προσθέτοντας ότι η παγκόσμια αγορά ομαλοποιείται μετά την αύξηση της συγκομιδής σταφυλιού σε Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ν. Αφρική, Αργεντινή και Χιλή και την αναμονή κανονικού όγκου παραγωγής σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία.

wines corks460

Αβεβαιότητα για το ελληνικό κρασί

Ωστόσο, στην Ελλάδα οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες καθώς η πλειονότητα των οινοποιείων λειτουργεί σε χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα για την ομαλή απορρόφηση της παραγωγής, όταν οι αμπελουργοί έχουν ήδη δαπανήσει πολλά για την καλλιέργεια.

Στο τελικό στάδιο που οριοθετεί η κατανάλωση, οι συνθήκες είναι ανάλογες, αφού παρατηρείται η μετατόπισή της, από το εμφιαλωμένο στα φθηνότερα bag in box και στα pet, με μια συνεχή τάση μείωσης των τιμών στον καταναλωτή που γεννά υπόνοιες και για το ίδιο το προϊόν, αφού και εισαγωγές φθηνών προϊόντων από βορράν γίνονται, αλλά και η παραοικονομία στον τομέα, ανθεί.

 

Γ. Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.