ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βουλώνουν» τους λουλάδες των ρακοκάζανων…

23:01 - 10 Οκτ 2013 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
«Βουλώνουν» τους λουλάδες των ρακοκάζανων…
Η Κρήτη, αλλά και πολλές περιοχές της χώρας ζουν στον αστερισμό του «καζανέματος», καθώς σε κάθε γωνιά της χώρας οι γιορτές τσικουδιάς ή τσίπουρου δίνουν και παίρνουν…
Ωστόσο ένα έθιμο, που αποτελεί must για κάθε λάτρη της κρητικής, θεσσαλικής και ηπειρώτικης κουλτούρας και θα έπρεπε να αποτελεί βάση για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, έχει εξελιχθεί σε «φερετζέ» εκτεταμένης φοροδιαφυγής, που ξεπερνάει κάθε φαντασία. Ωστόσο φαίνεται ότι κάτι αλλάζει….
Ήδη η πρώτη «καμπάνα» έπεσε στον Πλατανιά Χανίων, όπου συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω, από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, ιδιοκτήτης καζανιού χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας, γεγονός που επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι και τρεις μήνες, αλλά και πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ.
 

Coctail πετρελαίου

Επίσης στο Ηράκλειο πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη έτερος ιδιοκτήτης καζανιού, που προσπαθούσε να αποστάξει μεγάλες ποσότητες μούστου, κάτι που απαγορεύεται ρητά, αλλά κατά πολλούς με μεγάλη δόση υπερβολής… Η τιμωρία του μάλιστα πέρα από το πρόστιμο ήταν να αναγκαστεί από το ΣΔΟΕ να καταστρέψει τη σοδειά ρίχνοντας «ολίγη» από…. πετρέλαιο σε κάθε ένα από τα εκατοντάδες βαρέλια, εντός των οποίων διατηρούσε τα «βράζοντα» στέμφυλα…Σε κάθε περίπτωση τα περιστατικά αυτά δείχνουν το μέγεθος του φαινομένου, που ωστόσο δεν μπορεί να θεραπευτεί με απαγορεύσεις.
Σαφώς η επιλογή από φέτος να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου, που προβλέπει «σφράγισμα» του καπακιού του καζανιού, του λεγόμενου «λουλά»,  σε χώρο του κάθε τελωνείου κι αντίστοιχα αποσφράγισή του, αυστηρά ανάλογα με την άδεια, που εκχωρείται από την τελωνειακή αρχή, μπορεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, ωστόσο δεν αρκεί. Άλλωστε η εικόνα περιφερόμενων «λουλάδων» περιτυλιγμένων με ειδικά σύρματα πάνω σε τραπέζια των τελώνων, μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει, πέρα από τα μποτιλιαρίσματα στις διοικητικές υπηρεσίες, συν τις αναθυμιάσεις από τις ρακές…
 
08937146968
 

Απλοποίηση κι όχι αυστηροποίηση

Ποτέ, άλλωστε, οι αλόγιστες απαγορεύσεις και η υπερφορολόγηση όπως έχει γράψει εκτενώς το Reporter, (π.χ. 26/7/2013), δεν αποτελούν μέρος του της λύσης. Η απλοποίηση διαδικασιών και κυρίως η παροχή δυνατότητας νόμιμης διεξόδου στη αγορά των «διημεριτών παραγωγών» με επωνυμία  και κλιμάκωση του φόρου ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα ίσως να δώσει λύση.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς με αιχμή το τσίπουρο αναπτύσσεται μια αλυσίδα φοροδιαφυγής που ξεκινά από το χωράφι (πωλήσεις σταφυλιών, χωρίς τιμολόγια), πάει στο αποστακτήρα (με χρήση ουσιών που στην καλύτερη είναι ζάχαρη και στη χειρότερη σπίρτο, μεθανόλη, οινόπνευμα κλπ, παράνομα εισερχόμενα στη χώρα) και καταλήγει στον καταναλωτή, που μπορεί, μεν,  να απολαμβάνει φαινομενικά το αγνό χύμα τσίπουρο «του παππού», αλλά ουσιαστικά γεύεται μια μικρή διατροφική βομβίτσα… 
Προς επίρρωση τούτων πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, ανέφερε ότι εφόσον διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης, υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2014, τα συνολικά τα έσοδα του δημοσίου θα είναι μειωμένα κατά 34 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2011.Παράλληλα, εκτιμάται ότι, σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για την αγορά εργασίας, με την ανεργία να αυξάνεται διαρκώς, μόνον από τις επιχειρήσεις του κλάδου, θα χαθούν 2.500 θέσεις εργασίας, στην τριετία 2012-2014, οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση των κρατικών εσόδων, εξαιτίας της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
 
0347986839689
 

Κρυφά ή λιγότερα τα καζάνια;

Πάντως, όπως λένε στην Κρήτη πολύπλοκες και ακριβές διαδικασίες για την έκδοση άδειας απόσταξης τσικουδιάς, φέτος, δείχνουν να κρατούν τους αποσταγματοποιούς μακριά από τα ρακοκάζανα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ηράκλειο και ενώ έχουν εκδοθεί 1200 άδειες, λειτουργούν μόνο 350 καζάνια. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα τελείως παράνομα...
Για το όλο θέμα εκπρόσωποι των παραγωγών του Ηρακλείου, μετέβησαν στην Αθήνα, όπου συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Παράλληλα πολλοί βουλευτές της Ηπείρου και της Κρήτης αναπτύσσουν σχετική δραστηριότητα. Μετά τον τον Λ. Αυγενάκη, βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. συνεργασία με τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη είχε και ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης στον οποίο έθεσε τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της τσικουδιάς. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Κεφαλογιάννη με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παραδοσιακών Απραγματοποιών Τσικουδιάς Ηρακλείου Στάθη Φραγκιαδάκη ο οποίος του μετέφερε τα προβλήματα και την αγωνία των συναδέλφων του. 
9385690h3
Σημειώνεται ότι οι καζανάρηδες της Κρήτης και ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης, ζήτησαν να απλοποιηθούν και γίνουν πιο οικονομικές οι διαδικασίες για την άδεια λειτουργίας των καζανιών.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ Κρήτης, σύμφωνα και με τον κ. Φραγκιαδάκη. «Η έκδοση αδειών απόσταξης αποτελεί κυρίαρχο θέμα για να διασφαλιστεί η νομιμότητα» δήλωσε παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κλάδος φαίνεται ότι συρρικνώνεται.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:19 - 11 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.