ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

52 επιχειρήσεις ποτών κρούουν καμπανάκι κινδύνου για έσοδα και απασχόληση

00:12 - 05 Μαρ 2015 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
52 επιχειρήσεις ποτών κρούουν καμπανάκι κινδύνου για έσοδα και απασχόληση
Σε ολοκληρωτικό αφανισμό μπορεί να οδηγηθεί ο κλάδος των ποτών εφόσον γίνει πράξη φημολογούμενη επιβολή επιπρόσθετης φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά. Αυτό επισημαίνει το Συμβούλιο Παραγωγών & Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Π.Ε.Δ.Α.Π.), που με ανακοίνωσή του παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο.

Το Συμβούλιο Παραγωγών & Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Π.Ε.Δ.Α.Π.) αποτελείται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.) και από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.). Ο Σ.Ε.Α.Ο.Π. περιλαμβάνει στο δυναμικό του σήμερα 52 καταξιωμένες εταιρείες του κλάδου, ιδιωτικές και συνεταιριστικές, με προϊόντα αναγνωρισμένης ποιότητας και ακτινοβολίας και καλύπτει χωροταξικά όλη την Ελλάδα. Τα μέλη του, παράγουν και διακινούν το 70% των εμφιαλωμένων ποτών στην Ελλάδα ενώ εξάγουν το 85% των ελληνικών εξαγομένων ποτών. Μέλη της ΕΝ.Ε.Α.Π. είναι οι εταιρείες που εκπροσωπούν και διακινούν περίπου το 80% των ελληνικών και διεθνών μαρκών επώνυμων αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.


Το Συμβούλιο, πάντως, χαιρετίζει τη δήλωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβληθεί πρόσθετη φορολογία στα αλκοολούχα ποτά, ευελπιστώντας ότι η τοποθέτηση αυτή εκφράζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης.


«Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών αποτελεί κατεξοχήν παράδειγμα των δριμύτατων επιπτώσεων της έως σήμερα αποδεδειγμένα αναποτελεσματικής πολιτικής υπερφορολόγησης» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι  εντός μόλις δύο ετών (2009-2010), «ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) αυξήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις κατά 125%, ενώ κατά την ίδια περίοδο ο ΦΠΑ σκαρφάλωσε στο 23% από το 19%. Οι υψηλότατες αυτές αυξήσεις προκάλεσαν αφενός συρρίκνωση του αποτυπώματος του κλάδου και αφετέρου έξαρση του λαθρεμπορίου (μείωση νόμιμων πωλήσεων αλκοολούχων ποτών κατά 45,7%), με αποτέλεσμα την εκτίναξη των διαφυγόντων εσόδων από φόρους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου την περίοδο 2009-2012, χάθηκαν περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα αξίας του κλάδου, ενώ τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα από τη μη καταβολή του ΕΦΚΟΠ σε λαθραία αλκοολούχα ποτά υπολογίζονται περί τα 97,7 εκατ. ευρώ ετησίως, βάσει της κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ. («Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα», ΙΟΒΕ, Νοέμβριος 2013).


«Η υψηλή φορολογία, εν τέλει, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ως προς τις φορολογικές εισπράξεις, αλλά απέτυχε παταγωδώς, καθώς τα δημόσια έσοδα βρίσκονται σε επίπεδο χαμηλότερο του 2009, δηλαδή, προ των αυξήσεων ΕΦΚΟΠ.  Καθίσταται σαφές από τη μέχρι τώρα εμπειρία ότι η ακολουθούμενη πολιτική υπερφορολόγησης δεν δύναται να συμβάλει σε καμία περίπτωση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά αντιθέτως προκαλεί βαθιές στρεβλώσεις στην αγορά, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με τον εκπεφρασμένο στόχο της κυβέρνησης να πατάξει το λαθρεμπόριο και την παραοικονομία» αναφέρει η ανακοίνωση που καταλήγει τονίζοντας ότι ο χώρος ελπίζει ότι «η φημολογούμενη αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά θα παραμείνει στη σφαίρα της φημολογίας και ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι επιτυχής στο έργο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, με διττό όφελος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων».


Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.