ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσέχικη πρωτιά βαλσάμικου, τρίτο σε Φιλανδία & κτυπά κι Αυστραλία!

08:00 - 14 Μαϊ 2015 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Τσέχικη πρωτιά βαλσάμικου, τρίτο σε Φιλανδία & κτυπά κι Αυστραλία!
Leader και με διαφορά έναντι του ανταγωνισμού είναι η εταιρεία ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ στην Τσεχία στην προϊοντική κατηγορία Βαλσάμικο Ξύδι, όπου κατέχει το 5% της αγοράς, ενώ συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά της Φιλανδίας, όπως ανέφερε στο "R" ο κ. Χρήστος Παπαδημητρίου τονίζοντας ότι οι σημαντικές αυτές ελληνικές επιτυχίες χρειάστηκαν χρόνο και στοχευμένες ενέργειες καθώς οι αγορές είναι πολύ μεγάλες και ο ανταγωνισμός από τις πολυεθνικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές οξύς.

Μολονότι, όπως μας είπε η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε 32 χώρες, μόλις πέντε τις αποφέρουν το 80% των εσόδων της από το εξωτερικό και συγκεκριμένα η Τσεχία, η Φιλανδία, η Αγγλία -που είναι με την κορινθιακή σταφίδα- ο Καναδάς και η Αυστραλία. Στην τελευταία δε όπως μας αποκάλυψε η εταιρεία κάνει ενέργειες ώστε μετά την πρώτη λιανεμπορική δύναμη που έχει η χώρα και στην οποία τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται να μπει και στη δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος αλυσίδα της Αυστραλίας.

Προϊοντικά, κατά τον ίδιο, ο στόχος είναι να διευρυνθεί η γκάμα στις σάλτσες (dressing) όπου υπάρχει η δυνατότητα πολλαπλών παραλλαγών και όχι η κατηγορία βαλσαμικό ξύδι που έχει ωριμάσει έτσι όπως είναι σήμερα. Το σίγουρο κατά τον ίδιο, είναι ότι κάθε καινούργιο προϊόν όπως και κάθε παλιό θα έχει βάση του την κορινθιακή σταφίδα που παγκοσμίως υπάρχει μόνο στην Ελλάδα (στην Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και λίγο στη Κεφαλλονιά).

Σε οικονομικό επίπεδο, οι πωλήσεις σε όγκο δείχνουν αυξητικές τάσεις κατά 5% και οι εκτιμήσεις είναι ότι ο τζίρος θα κινηθεί φέτος πάνω από τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία

Το 1939 ο Χρήστος Παπαδημητρίου, 29 ετών, εγκαθίσταται στην Καλαμάτα. Δημιουργεί μια μικρή παραγωγική μονάδα και δραστηριοποιείται στο εμπόριο και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας: αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο.

Τη δεκαετία του ’50 και έχοντας αποκτήσει εμπειρία κατόρθωσε να διεισδύσει σε μια πολύ δύσκολη και απαιτητική αγορά, τη Μ. Βρετανία, με ένα ακόμα τοπικό προϊόν: την Κορινθιακή σταφίδα. Η μεταφορά και επέκταση του εργοστασίου και ο νέος εξοπλισμός ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει το νέο εγχείρημα. Σταδιακά, επικεντρώνεται στην σταφίδα και αποκτά εξειδίκευση στο προϊόν αυτό, επεκτεινόμενος και σε νέες αγορές όπως η Ολλανδία και η Γερμανία. (Σίγουρα ο Χρίστος Παπαδημητρίου για την εποχή του αποτέλεσε πρεσβευτή της προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό).

παπαδημητριου-1-11

Την δεκαετία του ’70 με την ολοκλήρωση των σπουδών του στη φημισμένη σχολή οινολογίας του Μπορντώ, ο γιος του, Κώστας Παπαδημητρίου, επιστρέφει στην Καλαμάτα. Εντάσσεται στην εταιρεία και την εξελίσσει περαιτέρω, εδραιώνοντας τη θέση της στο εξωτερικό, ως μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο χώρο της σταφίδας. Συγκεκριμένα πετυχαίνει να εξάγει έτοιμη σταφίδα σε συσκευασίες καταναλωτή στις απαιτητικές αγγλικές αλυσίδες σουπερμάρκετ. Μέχρι τότε η συσκευασία αυτή γινόταν αποκλειστικά στην Αγγλία.

Ο Κώστας Παπαδημητρίου την δεκαετία του ’90, συνδυάζοντας το επιχειρηματικό του ταλέντο και τις σπουδές του αντιλαμβάνεται ότι η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί την ιδανική πρώτη ύλη για ένα νέο προϊόν: Το γνωστό πλέον σε όλους μας ελληνικό «Βαλσαμικό Ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου». Βασιζόμενος στην παραδοσιακή τοπική συνταγή για γλυκό ξίδι, το αποκαλούμενο «γλυκάδι», αντλεί αποκλειστικά από τη σταφίδα τα φυσικά σάκχαρα και το σκούρο χρώμα που απαιτούνται για την παραγωγή του 1ου Ελληνικού Βαλσαμικού Ξιδιού! Ένα απόλυτα φυσικό βαλσαμικό ξίδι, χωρίς καραμελόχρωμα και χωρίς συντηρητικά. Σήμερα κατέχει τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της εταιρείας.

Η τρίτη γενιά, Χρίστος & Δημήτρης αναλαμβάνουν ενεργό συμμετοχή. Ο Χρίστος Παπαδημητρίου, έχοντας σπουδάσει Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Πειραιά, αναλαμβάνει υπεύθυνος πωλήσεων και marketing του βαλσαμικού ξιδιού σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Παράλληλα, αναπτύσσει μια νέα σειρά καινοτόμων μεσογειακών προϊόντων, βασιζόμενων στο βαλσαμικό ξίδι ή συμπληρωματικών ως προς αυτό, τα premium μεσογειακά προϊόντα Balsamon®. Η γκάμα περιλαμβάνει κωδικούς αρωματικής μουστάρδας, παλαιωμένου βαλσαμικού ξιδιού και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, έχοντας σπουδάσει γραφιστική στο ΑΤΕΙ Αθηνών, ανέλαβε το σχεδιασμό του λογοτύπου της εταιρείας, την αισθητική ανανέωση των κωδικών του βαλσαμικού ξιδιού Καλαμάτας Παπαδημητρίου και τη σχεδίαση της νέας σειράς Balsamon, όπου και διακρίθηκε για τη συσκευασία της Μουστάρδας Balsamon, στην έκθεση Sial 2004. Παράλληλα ανέλαβε και το σχεδιασμό της διαφημιστικής καμπάνιας.

Το 2005 το βαλσαμικό ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου γίνεται το No1 Βαλσαμικό ξίδι σε πωλήσεις στην Ελλάδα και παραμένει 1ο μέχρι σήμερα. Δύο χρόνια αργότερα η εταιρεία εισέρχεται στον χώρο των βιολογικών προϊόντων με το Βιολογικό Κόκκινο Ξίδι Καλαμάτας, το Βιολογικό Βαλσαμικό Ξίδι Καλαμάτας και τις δύο Βιολογικές Μουστάρδες Balsamon.

Το 2009 ξεκινά το λανσάρισμα της νέας προϊοντικής σειράς Sunfit. Η σειρά αποξηραμένα φρούτα Sunfit περιλαμβάνει: Δαμάσκηνα, Βερίκοκα & Δαμάσκηνα Βιολογικής καλλιέργειας.

Η Κρέμα Βαλσαμικού ξιδιού Καλαμάτας γίνεται γεγονός το 2010. Βασισμένη στην κλασική συνταγή του βαλσαμικού, έκανε την εμφάνισή της και κέρδισε άμεσα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η γκάμα περιλαμβάνει 5 γεύσεις καθώς και 2 συσκευασίες εξειδικευμένες για το HORECA.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 15:59 - 13 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.