ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΑΣΕΛΛ: Λακωνικό λάδι από την... Αμερική ως το Ιράν

10:45 - 17 Φεβ 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΚΑΣΕΛΛ: Λακωνικό λάδι από την... Αμερική ως το Ιράν
Η καθετοποίηση της παραγωγής και διάθεσης του ελαιολάδου που αποτελεί για την Λακωνία τον «πράσινο χρυσό» είναι για την ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, πρώην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών της Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας ο στρατηγικός στόχος, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ενημέρωση Τύπου ο πρόεδρός της, κ. Νίκος Γραμματικάκης.

Με τη χρήση των κοινοτικών προγραμμάτων, «Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων», η ΚΑΣΕΛΛ, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2002 και αριθμεί 8 συνεταιρισμούς (ελαιοτριβείων του Δήμου Μονεμβασιάς - Λακωνίας) εφαρμόζει προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή ελαιολάδου ένα ήδη εξάγει ποσότητες τυποποιημένου κι επώνυμου προϊόντος σε αγορές του εξωτερικού.

 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ κ. Νίκος Γραμματικάκης «τα προγράμματα ΟΕΦ το 2006 ξεκίνησαν με ομάδα 1000 ατόμων για βελτίωση εγκαταστάσεων και στήριξης των αγροτών. Από την πρώτη στιγμή μπήκαμε όχι για την αξιοποίηση του ποιοτικού παρακρατήματος – επιδότησης αλλά για τη βελτίωση της παραγωγής. Η ολοκληρωμένη διαχείριση έχει φέρει σημαντικά οφέλη και στην ποιότητα και στο κόστος παραγωγής. Προσωπικά η μείωση του κόστους παραγωγής στη δική μου καλλιέργεια ξεπερνά το 10%. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση των προγραμμάτων ΟΕΦ περιλαμβάνει σειρά οριζόντιων δράσεων που αφορούν στην εκπαίδευση, στην ιχνιλασιμότητα, στο πάγιο εξοπλισμό σύμφωνα με τις ανάγκες ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα πιστοποίησης της παραγωγής μας». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γραμματικάκης επισημαίνει ότι δρομολογείται η επέκταση του τυποποιητηρίου, επένδυση που υπολογίζεται κοντά στις 600.000 ευρώ, καθώς κρίνεται αναγκαία η διεύρυνση της δυνατότητας του εργοστασίου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

 

Τα μέλη της ΚΑΣΕΛΛ καλλιεργούν περί τα 80.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 40.000 υπάγονται στην ολοκληρωμένη διαχείριση. Η συνολική παραγωγή, φτάνει τους 6.000 με 7.000 τόνους ετησίως και το 75% αυτών προς πώληση. Το τυποποιημένο ελαιόλαδο κυμαίνεται στους 500 τόνους, και διατίθεται σε δύο σήματα: Phileos και KASEL 9, τα οποία διατίθενται μέσω 11 κωδικών στο εξωτερικό.

Ο τζίρος της ΚΑΣΕΛΛ κυμαίνεται στα 1,7 εκατ. ευρώ για το 2015 ενώ ο στόχος της τριετίας είναι η αύξηση στους 1.000 τόνους στο τυποποιημένο ελαιόλαδο, η ενίσχυση του τζίρου στα 4 εκατ. ευρώ και ο διπλασιασμός των εξαγωγών. Σήμερα, η ΚΑΣΕΛΛ έχει συνεργασίες με χονδρέμπορούς σε ΗΠΑ, Καναδά, η Κίνα, Ταϊβάν, Αυστραλία, Ιράν. Στόχος είναι η είσοδος στην αγορά της Βραζιλίας, ενώ ήδη τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η διάθεση ελαιολάδου σε μικρή αλυσίδα λιανικής στις ΗΠΑ.

 

Πάντως όπως επισημαίνει ο κ. Γραμματικάκης, οι δυσκολίες για τις εξαγωγές είναι πολλές. 

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ρευστότητα και η χρηματοδοτική υποστήριξη εξαγωγών, η έλλειψη έλεγχων για διαμόρφωση ενιαίων προϊόντων και ο κατακερματισμός του κλάδου» αναφέρει.
Η ΚΑΣΕΛΛ έχοντας στην ομπρέλα της 3.500 ελαιοπαραγωγούς – μέλη, με μια επένδυση της τάξεως των 650.000 ευρώ δημιούργησε μία μονάδα για την τυποποίηση του ελαιολάδου της περιοχής, στην κατεύθυνση της ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας και την αναβάθμιση της αξίας του το 2006 στη Συκέα Λακωνίας.
Πάντως στην εγχώρια αγορά, δεν προχωρούν συνεργασίες με την λιανική καθώς όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της ΚΑΣΕΛΛ «οι λιανέμποροι ζητούν πολύ χαμηλές τιμές ενώ ταυτόχρονα τέτοιου είδους συνεργασίες εγκυμονούν το κίνδυνο επισφαλειών».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:17 - 17 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.