• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου:Ένας αιώνας ζωής με λανσάρισμα νέων προϊόντων

14:40 - 20 Απρ 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Τρία νέα προϊόντα σχεδιάζει να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ένας από τους πλέον ιστορικούς συνεταιρισμούς της χώρας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος φέτος κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας.

Ο στόχος είναι με άμεσες επενδύσεις της τάξεως των 500 χιλ ευρώ επενδύσεις να παραχθούν χυμός μήλου, τσιπς μήλου από την υπόξινη ποικιλία «Ρενέτες» και το μοναδικό πετιμέζι από το τοπικό ΠΟΠ φιρίκι. Το τελευταίο προϊόν θα παράγεται μάλιστα σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Γυναικών της Ζαγοράς.


Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Διονύσης Βαλασσάς τα αναπτυξιακά πλάνα που αφορούν αυτά τα νέα προϊόντα περιλαμβάνουν και συνέργειες με εταιρείες. Παράλληλα τόνισε ότι στα πλάνα είναι και η είσοδος στην αγορά ελαιολάδου για την οποία προβλέπονται επιπλέον επενδύσεις.

 

Συνολικά τα χρήματα που επιδιώκεται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη νέων προϊόντων στην ιστορική αυτή γωνιά του Πηλίου φτάνουν ύψους περί τα 3 εκατ. ευρώ που αφορούν στην επέκταση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Όπως αναφέρθηκε το ύψος των επενδύσεων ανέρχεται περίπου στις 800-900.000 € ετησίως με επιχορήγηση 50%. Η ιδία συμμετοχή στην υλοποίηση των ανωτέρων επενδύσεων γίνεται με την συμμετοχή των ιδίων των παραγωγών με παρακράτηση περίπου 4 λεπτών / κιλό προϊόντος.

 

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει σήμερα, ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο συγκρότημα ψυγείων – διαλογητηρίων, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και αποδεικνύει το συνεχές επενδυτικό έργο που πραγματοποιεί στον τομέα εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής του υποδομής.


Όπως τονίστηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος στα 100 χρόνια λειτουργίας του, παραμένει brand oriented και στοχεύει σε νέες κατηγορίες μέσω του λανσαρίσματος τριών νέων προϊόντων υπό το σήμα Zagorin πιστοποιώντας και διατηρώντας το χαρακτηρισμό που έχει αποδοθεί στην περιοχή ως «Πρωτεύουσας του Μήλου στην Ελλάδα». Σημειώνεται ότι η χώρα μας παράγει περίπου 300.000 τόνους μήλων που σε αναλογία εκτάσεων καλλιέργειας αποτελεί σημαντική ποσότητα.

 

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μεγάλες δυνάμεις του χώρου είναι η Πολωνία εσχάτως με 3,5 εκατομ. τόνους, η Γαλλία και η Ιταλία με 2 εκατομ. τόνους.


Κερδοφορία και εξαγωγές


Σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη ο Α.Σ. Ζαγοράς αποπληρώσει τα μεσομακροπρόθρεσμα δάνειά του το 2008 και έκλεισε την περσινή χρονιά με έσοδα της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Η μέση παραγωγή κατ'ετος κυμαίνεται στους 13.000 τόνους με ένα εύρος παραγωγής που κυμαίνεται από 9.000 τόνους μέχρι και 15.000 τόνους στις καλές περιόδους.

 

Απασχολεί 42 άτομα μόνιμο προσωπικό και 70-100 άτομα εποχιακό για μήνες ετησίως. Σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης της οργάνωσης ήταν η στελέχωση του με επιστημονικό προσωπικό πανεπιστημιακής μόρφωσης.


Σε επίπεδο εξωστρέφειας, ανάλογα με την χρονιά, οι εξαγωγές αντιστοιχούν από 10% έως και 30% της παραγωγής, ενώ κατευθύνονται κυρίως σε περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής με έμφαση στο τρίγωνο Αίγυπτος- Ισραήλ- Κύπρος, λόγω καθαρώς γευστικών προτιμήσεων των καταναλωτών.


Στο συνεταιρισμό τα περίπου 700 μέλη αποτελούν τη πλειονότητα των παραγωγών της Ζαγοράς, ενώ το 90% της παραγωγής είναι μήλα, τα γνωστά σε όλους Ζagorin(οι ποικιλίες Starking, Golden, Royal Gala, Fuji και το ΠΟΠ Φιρίκι Πηλίου). Επίσης, ο συνεταιρισμός διαθέτει στην αγορά αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα και κεράσια.
Σε εγχώριο επίπεδο τα προϊόντα διακινούνται στα πρατήρια του Συνεταιρισμού, στις λαχαναγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και έχουν παρουσία σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μάλιστα ο Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου ήταν από τις πρώτες συνεταιριστικές οργανώσεις που μπήκαν σε αλυσίδες τη δεκαετία του 1990.


Σταγόνες ιστορίας


Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας (ο Νόμος περί Συνεταιρισμών ψηφίστηκε το 1915).


Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ είναι σήμερα ο κυριότερος φορέας εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και μία από τις πιο δυναμικές πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, που το 1982 ανακηρύχθηκε συνεταιρισμός «πιλότος» από το Υπουργείο Γεωργίας .


Ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας (ο Νόμος περί Συνεταιρισμών ψηφίστηκε το 1915).
Στις 27 Οκτωβρίου 1916, 199 Ζαγοριανοί, ίδρυσαν το Συνεταιρισμό με την επωνυμία «Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς», με βασικές καλλιέργειες ήταν εκείνες της πατάτας και του φουντουκιού .


Στη διάρκεια της πορείας του, παρουσίασε πολλές μεταπτώσεις ακμής και παρακμής, οφειλόμενες άλλοτε στις ειδικότερες συνθήκες της περιοχής και άλλοτε στις γενικότερες συνθήκες της χώρας.


Το 1985 ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς μπαίνει σε νέα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης.


Με την έγκριση του νέου καταστατικού αλλάζει η επωνυμία σε ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ με διακριτικό σήμα και λογότυπο εταιρικής ταυτότητας.

 

Παράλληλα τα μήλα αποκτούν το διακριτικό τίτλο «ΖΑΓΟΡΙΝ» - « ZAGORIN» με κατοχυρωμένο διεθνώς εμπορικό σήμα. Τα Μήλα Ζαγοράς θεωρούνται σήμερα από τα καλύτερα στον κόσμο και η αναγνώριση αυτή επισφραγίζεται το 1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» (κανονισμός Ε.Ε.Κ. 1107/96), μια σημαντική διάκριση που δίνεται σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Την πορεία αυτή θα αναδίξουν με εκδηλώσεις τους τα μέλη του ΑΣ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με όσα δήλωσε η αρμίδια για τις εκδηλώσεις Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Δέσποινα Βαρούτα.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman