ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζαλίζει... το δημοσιονομικό κενό που φέρνει ο ΕΦΚ στο κρασί!

10:59 - 30 Νοε 2016 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Ζαλίζει... το δημοσιονομικό κενό που φέρνει ο ΕΦΚ στο κρασί!
Κενό εσόδων στο 2016 κοντά στα 60 εκατομμύρια φέρνει ο ΕΦΚ στο κρασί που επιβλήθηκε το 2015.

Εκπρόσωποι των κορυφαίων οργανώσεων του αμπελοοινικού τομέα σε συνέντευξη Τύπου σημείωσαν χθες ότι το μέτρο πέρα από την απορρύθμιση στον κλάδο έφερε και έλλειμμα εσόδων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Κ. Μάρκου το κενό φτάνει σχεδόν τα 60 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, καθώς ο ΕΦΚ στο κρασί μπήκε ως ισοδύναμο για τον φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση», σημείωσε δηκτικά, για να συμπληρώσει πως ακόμη και σήμερα το μέτρο είναι «στον αέρα», αφού πολλά οινοποιεία δεν έχουν εγκαταστήσει ογκομετρημένες δεξαμενές όπως προβλέπει ο νόμος ενώ καυτηρίασε την έλλειψη συντονισμού μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και των Τελωνείων της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, πέρα από τη ζημιά που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί στον κλάδο το μέτρο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στα Δημόσια Ταμεία. «Παρά τα επίσημα αιτήματα και τις επερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, το υπουργείο αρνείται να δώσει τον ακριβή αριθμό των εσόδων που έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής από τον ΕΦΚ στο κρασί, γεγονός πως μεγαλώνει τις εκτιμήσεις ότι δεν πιάστηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί για είσπραξη 65 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «η τελική εικόνα θα φανεί τη νέα χρονιά, οπότε και η κυβέρνηση αναγκαστικά θα δώσει στο φως τα στοιχεία».

Η υπερφρολόγηση μάλιστα οδηγεί σε ένταση το λαθρεμπόριο κρασιού. Εκτιμάται πως σήμερα η παράνομη διακίνηση χύμα κρασιού αντιστοιχεί στο 65% της παραγόμενης ποσότητας, όταν πριν την εφαρμογή του μέτρου αντιστοιχούσε στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μπουκάλι που πωλείται στη νόμιμη αγορά, άλλα τρία διοχετεύονται χωρίς παραστατικά και τιμολόγια.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.