ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σωσίβιο» για τη φέτα ποιότητας η ανάπτυξη των εξαγωγών

08:45 - 25 Μαϊ 2017 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
«Σωσίβιο» για τη φέτα ποιότητας η ανάπτυξη των εξαγωγών
Σε μονόδρομο για την επιβίωση της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας φέτας εξελίσσονται οι εξαγωγές. Η πτώση της εσωτερικής ζήτησης, αλλά και τα αιτήματα των μεγάλων αλυσίδων στους παραγωγούς μετά την κατάρρευση της Μαρινόπουλος για παροχές, έχει φέρει μεγάλη πίεση στις τιμές, που στο επίπεδο που συχνά διαμορφώνονται στη χονδρική δεν αρκούν για να καλύψουν το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών για την ωρίμανση του προϊόντος οδηγεί αναγκαστικά σε τιμές πάνω από τα 7 ευρώ, που συχνά ο παραγωγός μπορεί να βρει μόνο στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης της «ΦΕΤΑΣ» (FETA) γίνεται σε δυο στάδια και πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον δυο μήνες. Επίσης το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της «ΦΕΤΑΣ» (FETA) πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου, όπως αυτό ορίζεται στην υπ.΄ αριθμό Υπουργική Απόφαση 313025, ΦΕΚ 8, Τεύχος Β΄, ενώ το χρησιμοποιούμενο γίδινο γάλα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% κατά βάρος.

 

Τούτων δοθέντων, το κόστος (φύλαξη, κόστος ενέργειας, χρηματοοικονομκό κτλ), όταν το προϊόν πουλιέται σε χαμηλή τιμή, δε βγαίνει. Μάλιστα συχνά επιλέγεται για την διασφάλιση ρευστότητας να «πέφτει» το προϊόν στην αγορά πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι προβλέπεται από τους κανονισμούς ωρίμανσης.

 

Μόνη εναλλακτική είναι ο παραγωγός να οργανωθεί κατάλληλα με συστήματα ιχνηλασιμότητας, συμβολαιακή κτηνοτροφία, διασφάλιση σταθερής ποιότητας και χτίσιμο εμπορικών δικτύων. Κι αυτό για να μπορεί να βρει διέξοδο στο εξωτερικό, χωρίς να καταφεύγει στην ιδιωτική ετικέτα που απομειώνει την προστιθέμενη αξία. Κι έτσι μόνο μπορεί να αντιπαλέψει τις όποιες δυσκολίες από τις ελλείψεις προστασίας που υπάρχουν ειδικά σε χώρες εκτός ΕΕ (CETA Καναδάς).

 

Ενδεικτικό, πάντως, του τι συμβαίνει στην εσωτερική αγορά, είναι το ότι οι πωλήσεις φέτας είναι σε καθοδική τροχιά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Έφθασαν στα επίπεδα του 6% σε ένα από τα πλέον δημοφιλή τυριά της χώρας. Η συνολική παραγωγή φέτας ανέρχεται σε 120.000 τόνους και η συνολική αξία του προϊόντος υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.