ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκή κερκόπορτα για να χαθούν τσίπουρο, τσικουδιά και ούζο

19:54 - 03 Αυγ 2017 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Ευρωπαϊκή κερκόπορτα για να χαθούν τσίπουρο, τσικουδιά και ούζο
Δυσάρεστες εκπλήξεις για παραδοσιακά και εμβληματικά ελληνικά ποτά, όπως το τσίπουρο, η τσικουδιά, το ούζο και η μαστίχα Χίου περιέχει ο υπό ψήφιση νέος Κανονισμός στην Ευρωβουλή. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα εμφιάλωσης ποτών που είναι Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) εκτός του τόπου ή της χώρας παραγωγής τους.

Η Αθήνα, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αντιδράσει καθυστερημένα, με αποτέλεσμα ένα πιθανό βέτο στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε να θεωρείται μονόδρομος.

 

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε σχετικά τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη για την πρωτοβουλία που ανέλαβε με την παρέμβασή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, στους οποίους απέστειλε ενημερωτικές επιστολές με συγκεκριμένα επιχειρήματα, προκειμένου έστω και την ύστατη στιγμή να αποτραπούν δυσμενή τετελεσμένα για τα αλκοολούχα ποτά ΠΓΕ.


Για το ζήτημα υπήρξαν παρεμβάσεις στο Εθνικό και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Στις Επιτροπές της Βουλής, όπου συζητήθηκε ο Κανονισμός, παρενέβη ο κ. Χαρακόπουλος εξηγώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ κατέθεσε και σχετικές ερωτήσεις στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.


Την ίδια ώρα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατατέθηκε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος και απεκάλυψε ότι αν και η προθεσμία υποβολής προτάσεων από τα κράτη μέλη για διορθώσεις του Κανονισμού έληγε στις 10 Μαρτίου 2017, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου έφερε προς συζήτηση τον Κανονισμό στη Βουλή, κατόπιν εορτής, στις 30 Μαρτίου.

 

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ ενημέρωσε τον Θεσσαλό πολιτικό ότι ο Κανονισμός αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην ευρωβουλή τον προσεχή Νοέμβριο και ότι ο ίδιος θα καταθέσει σχετικές τροπολογίες μόλις ανοίξει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.


Έως τότε συμφώνησαν ότι επιβάλλεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες και συντονισμένες ενέργειες τόσο της κυβέρνησης όσο και των Ελλήνων ευρωβουλευτών στις πολιτικές ομάδες όπου ανήκουν, προκειμένου να αλλάξουν τα επίμαχα σημεία του Κανονισμού.


Μετά τη συνάντηση, σε κοινή τους δήλωση, οι κ.κ. Κεφαλογιάννης και Χαρακόπουλος δήλωσαν ότι «λόγω της αβελτηρίας της κυβέρνησης κινδυνεύουν εμβληματικά ποτά, όπως το τσίπουρο και η τσικουδιά. Δυστυχώς, τα ανακλαστικά των αρμοδίων υπουργών έθεσαν σε κίνδυνο παραδοσιακά ποτά για τα οποία ανοίγει "παράθυρο" εμφιάλωσης εκτός του τόπου και της χώρας παραγωγής, με δυσάρεστες συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους στον αμπελοοινικό τομέα και τις τοπικές οικονομίες. Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα στις επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες πριν υπάρξουν μη αναστρέψιμα τετελεσμένα».

 

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρακόπουλος, αν ισχύσει ο νέος Κανονισμός ως έχει, «χάνεται η προστιθέμενη αξία του προϊόντος, ενώ τίθεται υπό αμφιβολία και η ποιότητά του, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει νοθεία του χύμα τσίπουρου κατά τη μεταφορά του σε άλλη χώρα προς εμφιάλωση».

 

Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστος Τσιτσιρίγγος, δηλώνει: «ο φόρος στο κρασί, δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στα Συνεταιριστικά Οινοποιεία και στην αγορά. Ανθεί το παραεμπόριο με το χύμα κρασί και τσίπουρο, υποβαθμίζεται η ποιότητα των προϊόντων με συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών, το δημόσιο χάνει έσοδα και ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

 

Σαν να μην έφταναν αυτά, το σχέδιο του νέου Κανονισμού “ανοίγει το δρόμο” για να φεύγουν προϊόντα ΠΓΕ που παράγονται στην περιοχή και να εμφιαλώνονται σε άλλες χώρες. Αυτή η προοπτική απειλεί ευθέως την ποιότητα των προϊόντων ΠΓΕ, τις θέσεις εργασίας και την υπεραξία που αφήνουν στον τόπο. 

 

Ουσιαστικά υποσκάπτει τα θεμέλια της τοπικής μας οικονομίας. Πρέπει, λοιπόν, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου οι σχετικές διατάξεις να μην ψηφιστούν ως έχουν και να αλλάξουν».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.