ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τη Χίο στις ΗΠΑ και την Αραβική Χερσόνησο το μακρύ ταξίδι της μαστίχας Κύριο

12:07 - 07 Δεκ 2017 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Από τη Χίο στις ΗΠΑ και την Αραβική Χερσόνησο το μακρύ ταξίδι της μαστίχας
Παρά το κτύπημα που αναμένεται να φέρει στους μικροπαραγωγούς μαστίχας στη Χίο ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και των προβλημάτων που έχει ήδη προκαλέσει το νέο σύστημα φορολόγησης κι ασφάλισης των αγροτών η εταιρεία Mediterra ΑΕ, θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και διαχειρίστρια των καταστημάτων mastihashop προχωρά σε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα.

«Η εταιρεία συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής και παρά την οικονομική κρίση. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ και συνεχίζουμε να  επενδύουμε στη Χίο.  Το επενδυτικό πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει  για την επόμενη τριετία  φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ ενώ αν κανείς υπολογίσει και τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ένωση τότε  οι συνολικές μας επενδύσεις φτάνουν τα 6 εκατ. ευρώ» ,τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra ΑΕ Γιάννης Μανδάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη παρουσιάζοντας τα σχέδια της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι η Mediterra Α.Ε. έχει ως βασικό μέτοχό της -με ποσοστό της τάξης του 53% -τον αναγκαστικό συνεταιρισμό των μαστιχοπαραγωγών, που ιδρύθηκε το 1938 με νόμο μετά από προσπάθειες εμπνευσμένων Χιωτών που έβλεπαν την ποιότητα και την αξία του προϊόντος. Σήμερα έχει περίπου 2.000 ενεργά μέλη ενώ συμβάλλει στο εισόδημα των χωριών της Νότιας Χίου με μια ένεση ρευστότητας που ετησίως ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ, όσο η αξία της εμπορικής εκμετάλλευσης της μαστίχας. Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Mediterra συμμετέχουν κατά 53% η Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, 28% fund της Attica Bank, 5% η Κορρές, 5% η οικογένεια Τσάκου και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε διασπορά .

Έρευνα κι ανάπτυξη

Για την τόνωση της μεταποίησης, της δημιουργίας καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων μαστίχας και την ανάδειξη της φαρμακευτικής αξίας της μαστίχας Χίου η Mediterra προχωρά στην ίδρυση Κέντρου ‘Έρευνας Μαστίχας στη Χίο για ενίσχυση της συμμετοχής της σε ερευνητικά έργα, αλλά και στην επέκταση των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων που έχει  στη Καλλιμασιά της Χίου. Στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στη Χίο, όπως επισημάνθηκε, μέτοχοι θα είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Mediterra, η Iasis Pharma, η Farma Group και η Φάρμα Γνώση (spin-off εταιρεία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθήνας).

Στα νότια της Χίου αγνάντι στην ακτή της Μικρασίας και σε ορατή επαφή με τα μαστιχοχώραφα της νοτιανατολικής Χίου το Κέντρο θα αναπτύξει ένα σύγχρονο εργαστήριο που θα παρέχει  υπηρεσίες έρευνας και ποιοτικού ελέγχου ,έρευνες  για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ σε πρώτη φάση πιλοτικά θα δουλέψει πάνω στην παράγωγη  ιατροφαρμακευτικών προϊόντων με μαστίχα όπως  για παράδειγμα συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα στοματικής υγιεινής.  Στην δημιουργία του ερευνητικού Κέντρου θα έχουν συμμέτοχη κατά 36% η Mediterra,36% η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και το υπόλοιπο ποσοστό θα μοιραστούν οι εταιρείες  Ίασης Φάρμα, Φάρμα Q  και Φάρμα Γνώση ( της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών).

 Σε επίπεδο εμπορικής διείσδυσης η Mediterra στα τέλη Νοεμβρίου προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας διανομής των παρά-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας MASTIHA Art of Nature στη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία υπογράφηκε την 28/11/17 στην Τζέντα με την 4η σε μέγεθος στη χώρα εταιρεία διανομής φαρμακευτικών ειδών την JAM JOOM. Η έναρξη της διανομής τοποθετείται εντός του 2018 και αποτελεί τη πρώτη συμφωνία που αφορά στη διανομή των παρά-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας στον Αραβικό Κόλπο, ενώ σχετικές συμφωνίες είναι στη φάση της οριστικοποίησης για άλλες δύο χώρες στη περιοχή, ενώ γίνονται διαπραγμάτευσης για μια ακόμα σε χώρα της ΕΕ.

 Επιπλέον ξεκίνησε η λειτουργία καταστήματος mastihashop στη Ντόχα του Κατάρ. Το κατάστημα που υποδέχθηκε τους πρώτους του πελάτες στις αρχές του Νοέμβρη είναι το έκτο στη περιοχή  καθώς mastihashop υπάρχουν  τέσσερα στη Σαουδική Αραβία(Τζέντα, Μέκκα, Τάιφ) και  ένα  στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι.

Νέα σχέδια

Παράλληλα είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την τοποθέτηση προϊόντων της σε άλλες δύο χώρες του Κόλπου αλλά και σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Όπως είπε ο κ. Μανδάλας, οι προσδοκίες της διοίκησης από την εμπορική επέκταση έχουν να κάνουν με την προώθηση ης διανομής  παρα-φαρμακευτικών προϊόντων. Αυτό τοποθετείται στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού και αποτελεί την πρώτη συμφωνία που αφορά στη διανομή των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας στον Αραβικό Κόλπο.

 Σήμερα η εταιρεία Mediterra διαχειρίζεται 15 καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκ των οποίων 14 Mastiha Shop( 7 στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 6 σε Αραβικές χώρες)  και ένα παντοπωλείο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Λειτουργεί μονάδα παραγωγής προϊόντων στη Χίο, όπου παρασκευάζονται περισσότερα από 200 διαφορετικά προϊόντα χρησιμοποιώντας περί τους 160 τόνους μαστίχας. Από τα παραγόμενα προϊόντα της ,το 50% κατευθύνεται σε εξαγωγές σε 40 χώρες. Από τις αγορές του εξωτερικού ιδιαίτερα δυναμική θεωρείται η αγορά της Αμερικής με πελάτες φαρμακευτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τη μαστίχα για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, χειρουργικών νημάτων αλλά και επιθημάτων για εγκαύματα. Ωστόσο καλή είναι η πορεία και στις αγορές του Καναδά και της Ν. Κορέας. Προϊόντα   της είναι τοποθετημένα σε μεγάλα καταστήματα σε όλο τον κόσμο όπως: Wholefoods, Gallerie Lafayette ,HarveyNichols ,Ahold ,Dufry , Luſthansa Edeka , Aegean , REWE , MANUEL Jeddah ,  DAVUBE Jeddah  Milk&Honey Dubai  ,  PANDA Saudi   και UNION Dubai.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.