ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Χρηματοδοτικά εργαλεία" του μέλλοντος αποτελούν εγγυήσεις, δάνεια επιμερισμού ρίσκου και συν-επένδυση

15:41 - 30 Σεπ 2014 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
"Χρηματοδοτικά εργαλεία" του μέλλοντος αποτελούν εγγυήσεις, δάνεια επιμερισμού ρίσκου και συν-επένδυση
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) σε συνεργασία με την εταιρεία– μέλος του PwC παρουσίασαν τη μελέτη με τίτλο «Χρηματοδότηση μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020».

Στόχος της μελέτης είναι να εξετάσει το ρόλο των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από την Πολιτική Συνοχής 2014-2010, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία γενικότερα.

Η μελέτη αναλύει τις κατηγορίες των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων προγραμματικών περιόδων και τα οφέλη από την εφαρμογή τους. Οι βασικές κατηγορίες χρηματοδοτικών εργαλείων είναι οι εγγυήσεις, τα δάνεια επιμερισμού ρίσκου και τα εργαλεία συν-επένδυσης. Αναφορά γίνεται και στα υβριδικά εργαλεία τύπου Mezzanine, τα οποία συνδυάζουν δάνεια με επενδυτικά κεφάλαια, αλλά δεν έχουν διαδοθεί ιδιαίτερα, κυρίως λόγω έλλειψης των κατάλληλων οργανισμών που θα μπορούσαν να τα υλοποιήσουν.

Επιπλέον, η μελέτη καταγράφει τις μορφές διαχείρισης και εφαρμογής χρηματοδοτικών εργαλείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα κατά την τελευταία προγραμματική περίοδο (2007-2013), τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή τους αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ. Η μελέτη περιλαμβάνει ενδεικτικές προτάσεις χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιφερειακό ή /και εθνικό επίπεδο ανά θεματική περιοχή, με αναφορές σε πιθανές δυσκολίες εφαρμογής και στον εκτιμούμενο βαθμό

αποτελεσματικότητάς τους.

Οι θεματικές περιοχές είναι οι ακόλουθες:

  • Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία
  • Ανάπτυξη
  • Εργασία και Κοινωνική Συνοχή
  • Υποδομές,
  • Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή.

Συμπερασματικά, η μελέτη καταλήγει ότι βασική προτεραιότητα χρηματοδότησης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων αποτελεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ μέσω εξωστρέφειας και καινοτομίας, η βελτίωση πρόσβασης τους σε ΤΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων, αποτελούν τομείς όπου η εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η επιτυχημένη σχεδίαση και υλοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων εξαρτάται από τη σωστή αξιολόγηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των χρηματοδοτικών κενών της αγοράς. Συνεπώς, για να επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προτάσεις είναι αναγκαία η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, ώστε να εντοπισθούν οι αδυναμίες της αγοράς, οι παράγοντες που δυσχεραίνουν τις επενδυτικές συνθήκες και να εκτιμηθεί η προστιθέμενη αξία των προτεινόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει η δημιουργία ενός κεντρικού εθνικού φορέα, για τον καλύτερο συντονισμό και έλεγχο κατά την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, για την αποφυγή επικαλύψεων μεταξύ χρηματοδοτικών εργαλείων και τον περιορισμό του κατακερματισμού και της έλλειψης στόχευσης.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη του ΣΕΣΜΑ «Χρηματοδότηση μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020»

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 30 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.