ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρήστος Στάικος στο Reporter: Η Ελλάδα γεμάτη επενδυτικές ευκαιρίες

09:00 - 19 Νοε 2015 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Χρήστος Στάικος στο Reporter: Η Ελλάδα γεμάτη επενδυτικές ευκαιρίες
Εργαλείο για την προσέλκυση των επενδύσεων στη χώρα μας είναι οι άμεσες βελτιώσεις στο νόμο για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο reporter.gr ο Χρήστος Στάικος, πρόεδρος του Οργανισμού Enterprise Greece. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η ανάπτυξη ακινήτων, η παραγωγή τροφίμων, η τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι επιχειρήσεις logistics. Συνέντευξη στη Χαρά Αυγερινού

-Ποιες δράσεις τρέχει αυτή την περίοδο το Enterprise Greece;

Αυτή την περίοδο ο Οργανισμός Enterprise Greece ολοκληρώνει τις δράσεις του για το 2015 και προετοιμάζει τις πρώτες δράσεις για το 2016. Σε επίπεδο προώθησης εξαγωγών μόλις ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή μας σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων στον κόσμο την Anuga, στην Κολωνία, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, η συμμετοχή μας στην έκθεση ναυτιλιακού εξοπλισμού Kormarine στην Κορέα, ενώ ολοκληρώθηκε και η ελληνική παρουσία στην World EXPO στο Μιλάνο. Το πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών για το 2015 ολοκληρώνεται με τη διοργάνωση του ελληνικού περίπτερου στην BIG5 στο Ντουμπάι με συμμετοχή 44 σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα των κατασκευών και δομικών υλικών. Σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων, ο Οργανισμός Enterprise Greece συμμετείχε στο Mediterranean Resort & Hotel Real Εstate Φorum στη Μαδρίτη, όπου συναντήθηκε με 20 διεθνείς εταιρείες και επενδυτικά funds και παρουσίασε την επενδυτική πρόταση της Ελλάδας στον τουρισμό καθώς και συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες και προετοιμάζει την παρουσία του στο Capital Link στην ΝΥ.

Για το 2016 προετοιμάζουμε την από κοινού - επενδύσεις και εξαγωγές - αποστολή στο Λας Βέγκας, σε συνεργασία με το Corallia, με σκοπό την προώθηση τεχνολογικών επιχειρήσεων, ενώ ολοκληρώνεται η διαβούλευση με τους φορείς και τις επιχειρήσεις για το πλήρες πρόγραμμά μας και τις δράσεις μας για το έτος 2016. Παράλληλα προετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο, την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Venture Capital, το ΤΑΝΕΟ και το ΠΡΑΞΗ το επικείμενο Equity Investment Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

-Ποια είναι τα πιο «δυνατά» προϊόντα/υπηρεσίες, που έχουμε ως χώρα να προβάλουμε στο εξωτερικό και ποια από αυτά μπορούν να προσελκύσουν ξένους;

Παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, οφείλουμε όλοι να μπούμε σε μια περίοδο δημιουργικότητας, εξωστρέφειας και ένωσης δυνάμεων. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει προοπτική και μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει η Ελλάδα σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Αυτά γίνονται φανερά και από το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, σε επίπεδο εξαγωγών η Ελλάδα  έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα της αγροδιατροφής, στον κλάδο των δομικών υλικών, των φαρμακευτικών προϊόντων, της καινοτομίας και τεχνολογίας. Στον κλάδο της μεταποίησης υπάρχουν αρκετές εταιρείες ελληνικές οι οποίες είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο και βλέπουμε τις εξαγωγές τους να αυξάνουν διαρκώς.

Όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η ανάπτυξη ακινήτων, η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων,  η τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υγεία ειδικά σε συνδυασμό με τον τουρισμό. Παράλληλα λόγω της στρατηγικής της θέσης προσελκύει το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη επιχειρήσεων logistics και μεταφορών.

Χρήστος Στάικος

Ο Χρήστος Στάικος, πρόεδρος του Οργανισμού Enterprise Greece

 

-Πόσο φιλική είναι η χώρα προς ξένες επενδύσεις;

Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ισχύει κράτος δικαίου και η οποία είναι ανοιχτή και φιλική σε όλους τους επενδυτές από όπου και αν προέρχονται για την υλοποίηση επενδύσεων σε κλάδους και τομείς που παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες. Σίγουρα υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν όσον αφορά στη γραφειοκρατία και την ξεκάθαρη καταγραφή του τι μπορεί να γίνει που και πως. Χρειάζεται δηλαδή να γίνει μια κωδικοποίηση της βασικής νομοθεσίας σε κάποιους κλάδους που παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Εμείς συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού θεωρώ ότι σύντομα θα μπορούμε να έχουμε απτά αποτελέσματα. Παράλληλα, ο Οργανισμός μας λειτουργεί και ως Διαμεσολαβητής για τους επενδυτές που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με την ελληνική γραφειοκρατία, ενώ για μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια σημαντικό «εργαλείο», που χρειάζεται επίσης βελτιώσεις, είναι ο νόμος για την επιτάχυνση αδειοδότησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κύριοι πυλώνες της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και την προσέλκυση επενδύσεων είναι:

-          η επιτάχυνση των σχετικών γραφειοκρατικών διαδικασιών,

-          η δημιουργία ενός σταθερού και προβλέψιμου νομικού και θεσμικού πλαισίου

-          και η δημιουργία ενός σύγχρονου κτηματολογίου, το οποίο θα αποσαφηνίσει τα θέματα ιδιοκτησίας ακινήτων και χρήσεων γης, με την παράλληλη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας.

-Τι αλλαγές πρέπει να υποστεί το θεσμικό/φορολογικό πλαίσιο της χώρας ώστε να γίνει πιο ελκυστικό προς τις ξένες επενδύσεις;

Θα πρέπει να είναι σαφές και να αποκτήσει έναν ορίζοντα σταθερότητας. Τομείς στους οποίους η κυβέρνηση και τα αρμόδια επιτελεία δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

-Εάν ήσασταν ξένος επενδυτής θα «ρίχνατε» τα χρήματά σας στην Ελλάδα; Τι θα σας αποθάρρυνε και τι θα σας ενθάρρυνε να ξεκινήσετε (ή να επεκτείνετε) μια επιχείρηση στην Ελλάδα;

Βεβαίως, και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε και στους έλληνες και διεθνείς επενδυτές. Γι αυτό αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το Equity Investment Forum όχι μόνο για να ξανανοίξει η συζήτηση γύρω από τις επενδύσεις αλλά και για να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα συνάντησης ξένων και ελλήνων επενδυτών με έλληνες επιχειρηματίες με φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια. Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και καλούμε την επενδυτική κοινότητα να τις αξιολογήσει και με την υποστήριξή μας να υλοποιήσει επενδύσεις με αμοιβαίο όφελος, για την χώρα, την κοινωνία και τους επενδυτές.

-Οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και στο πλαίσιο ίδρυσης επιχειρήσεων δεν αποτελούν πελώριο εμπόδιο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων;

Είναι λογικό οι συνεχείς αλλαγές να επηρεάζουν το επενδυτικό περιβάλλον, αλλά θεωρώ ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου αυτές μπορούν να περιοριστούν και όσο το δυνατόν να διαμορφώσουν ένα σταθερό πλαίσιο. Το ζητούμενο είναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα υλοποιηθούν νέες επενδύσεις σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία και αξιοποίηση του εγχώριου μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, που θα φέρει ευημερία στους πολίτες και θα αποτελέσει ανάχωμα στην σημαντική ροή άνεργων νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

-Γιατί αποφεύγουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διαμορφώσουν ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον;

Νομίζω ότι αυτό που έλειπε είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με συγκεκριμένους στόχους που θα αφορούν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Αυτή την περίοδο είναι εφικτός ένας τέτοιος σχεδιασμός και παράλληλα με την προσπάθεια που γίνεται στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, ακολουθώντας σύγχρονες πρακτικές που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ευαισθητοποίηση στα θέματα περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς, μπορεί να διαμορφωθεί ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.

-Τι καθιστά ή τι θα καθιστούσε τη χώρα επενδυτικά ελκυστική;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας (τουρισμός, αγροδιατροφή, ενέργεια, τεχνολογία) και επιπλέον το γεγονός ότι είναι μια ασφαλής χώρα - μέλος μεγάλων διεθνών οργανισμών και της Ευρωζώνης. Η μοναδική γεωστρατηγική της θέση, η διαθεσιμότητα ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, ευνοϊκές για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (από την πρωτογενή παραγωγή έως τον τουρισμό), η πολιτιστική κληρονομιά της και φυσικά το γεγονός ότι παραμένει μια αναπτυγμένη χώρα-μέλος της ΕΕ, με εσωτερική σταθερότητα και ασφάλεια, σε μια ευρύτερη περιοχή, που βρίσκεται σε συνεχή αναταραχή είναι κρίσιμοι παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό τόπο για επενδύσεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά προβάλουμε στο Enterprise Greece με συνέπεια και συστηματική προσέγγιση στους διεθνείς επενδυτές και τους υποστηρίζουμε σε κάθε στάδιο υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.