ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόλις 60 ΑΞΕ στην Ελλάδα από συνολικά 10.660 στη Μεσόγειο!

08:20 - 30 Αυγ 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Μόλις 60 ΑΞΕ στην Ελλάδα από συνολικά 10.660 στη Μεσόγειο!
Πρόσφατη έρευνα της Ernst and Young έδειξε πως η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί σημαντικό επενδυτικό προορισμό. Ωστόσο, η χώρα μας έμεινε για χρόνια εκτός παιχνιδιού και το μεγάλο στοίχημα είναι αν τώρα θα καταφέρει να εκμεταλλευθεί επιτέλους τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Παρά την πολύ θετική εικόνα των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δε φαίνεται να είναι το ίδιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα της EY, από τις 10.660 Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που καταγράφηκαν στη Μεσόγειο την περίοδο 2011-2015, μόλις οι 60 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας.

Η πλειοψηφία των ΑΞΕ στην Ελλάδα προήλθαν από τις ΗΠΑ (15) και τη Γερμανία (6). Παράλληλα, οι κλάδοι με τις περισσότερες ΑΞΕ ήταν το λογισμικό (8) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες (8).

Συνολικά, ο αριθμός των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου αυξήθηκε οριακά κατά 0,5% μεταξύ 2011 και 2015. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες ήταν μικρότερου μεγέθους, η συνολική αξία τους το 2015 δεν ξεπέρασε τα 771 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση κατά 6%. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες ανησυχίες των επενδυτών για την αστάθεια στην περιοχή και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της, καθώς η πλειοψηφία των χωρών της Μεσογείου βίωσαν έντονα την οικονομική κρίση την περίοδο αυτή, ενώ αρκετές από αυτές βίωσαν πολιτικές, αλλά και κοινωνικές αναταράξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες υποδομές (greenfield projects) μειώθηκαν κατά 14%, αντανακλώντας τη διστακτικότητα των επενδυτών να εμπλακούν σε νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην περιοχή.

Αντίθετα, αύξηση κατά 27% σημείωσαν οι Σ&Ε, περιλαμβανομένων 39 megadeals αξίας μεγαλύτερης του ενός δις δολαρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.