ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικό: Της νύχτας τα καμώματα θα δυναμίτιζαν την επένδυση

11:43 - 07 Σεπ 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ελληνικό: Της νύχτας τα καμώματα θα δυναμίτιζαν την επένδυση
Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση δεν γνώριζε κυριολεκτικά τι επρόκειτο να (της) ξημερώσει. Στις δύο το πρωί κι έπειτα από μια μακρόσυρτη διαδικασία οκτώ ωρών, υποδείχθηκε με άνωθεν πολιτική παρέμβαση η εσπευσμένη διακοπή της συνεδρίασης, μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο να τιναχτεί η επένδυση στον αέρα.

Οι «πολιτικοί παρατηρητές που μετείχαν στη συνεδρίαση διαπίστωσαν ανήσυχοι ότι τα μέλη του ΚΑΣ, που εξέταζαν το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σκόπευαν να ανακηρύξουν ως αρχαιολογικό χώρο το 50% της έκτασης, γεγονός που θα συμπαρέσυρε σε ανασφαλή νερά το σύνολο της επένδυσης.

Το Συμβούλιο διακόπηκε επεισοδιακά τελικώς, και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σε δύο περίπου εβδομάδες παρατείνοντας την αγωνία για την τύχη του σχεδίου και σε πείσμα των πρωθυπουργικών προθέσεων να πνεύσει επενδυτικός άνεμος στη χώρα.

Και τώρα; H εταιρεία Hellinikon Global περιμένει μια οριστική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει μια και καλή το τοπίο και κυρίως θα κινείται και θα σέβεται το πλαίσιο του Γενικού Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε μόλις πρόσφατα μεταξύ της δημόσιας «Ελληνικόν Α.Ε» και του υπουργείου Πολιτισμού και το οποίο καθορίζει επακριβώς τον τρόπο εμπλοκής της αρχαιολογικής υπηρεσίας στο έργο.

Οι περιπέτειες όμως της επένδυσης δεν σταματούν εδώ, καθώς χάρη στο Ελληνικό μάθαμε ότι ο Πειραιάς διαθέτει…Δασαρχείο, ο επικεφαλής του οποίου αποφάσισε αίφνης την κήρυξη έκτασης 37 στρεμμάτων στο άλλοτε αεροδρόμιο, ως δασικής.

Η αναπάντεχη αξίωση του δασάρχη, έχει οριστεί να συζητηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης την προσεχή Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου ύστερα από την ένσταση που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ από κοινού με την «Ελληνικόν Α.Ε».

Είναι πρόδηλο ότι τα συνεχή προσκόμματα και οι αμετακίνητη γραφειοκρατία, δοκιμάζουν την υπομονή του επενδυτικού σχήματος στο οποίο ηγείται η Lamda Development και προκαλούν δυσφορία και στην κινεζική Fosun αλλά και στην αραβική Eagle Hills που συμμετέχουν.

Σοβαρό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει πλέον και η ίδια η κυβέρνηση η οποία, την ώρα που επιχειρεί να υποστηρίξει ότι στέκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων, δέχεται ένα βαρύ –όχι μόνο επικοινωνιακό, αλλά ουσίας- πλήγμα από τα μέλη του ΚΑΣ, για τα οποία ο χρόνος μπροστά στην ανασκαφική αιωνιότητα, φαίνεται πως έχει σχετική αξία…

Θυμίζουμε ότι μέχρι να φτάσουμε έως εδώ, είχε προηγηθεί η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης του 2014, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η οποία στην αναθεωρημένη μορφή της, εγκρίθηκε πανηγυρικά από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης,  έγινε νόμος του Κράτους το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα εξάλλου με μια απολύτως βάσιμη άποψη, από την στιγμή που το Μνημόνιο μεταξύ εταιρείας και Δημοσίου έχει υπογραφεί, στο ΚΑΣ δεν απομένει παρά γνωμοδοτικός ρόλος, οπότε είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένο να επισπεύσεις τις αποφάσεις του, εγκαταλείποντας την στείρα τυπολατρεία κι ανάβοντας επί τέλους το «πράσινο φως».  

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.