ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Επενδυτικές ευκαιρίες και ρίσκα βλέπουν οι αναλυτές

11:20 - 03 Μαρ 2018 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Επενδυτικές ευκαιρίες και ρίσκα βλέπουν οι αναλυτές
Χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια η πολυσχιδής χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε την πραγματική οικονομία της Ελλάδας, ωστόσο κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς είναι πως το επενδυτικό κλίμα σε εγχώρια και παγκόσμια κλίμακα αρχίζει να αλλάζει για την χώρα μας.

Αναφερόμενοι στις ευκαιρίες, τα οφέλη και τα ρίσκα που κρύβονται στην Ελλάδα διάφοροι αναλυτές προσπάθησαν να περιγράψουν με σαφήνεια το επενδυτικό γίγνεσθαι που επικρατεί και αναμένεται να επικρατήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς επίσης και να προτείνουν λύσεις για το πως αυτό μπορεί να βελτιωθεί.

Αναλυτικότερα, ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του fund EOS Capital Partners, χαρακτηριστικά δήλωσε “το 99,5% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, διαθέτοντας κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 200 άτομα προσωπικό. Η βιομηχανία τροφίμων, το λιανεμπόριο, το Fintech και οι εξωστρεφείς βιομηχανικές εταιρείες, συγκαταλέγονται στους τομείς όπου αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες η EOS Capital Partners.” Παράλληλα συμπλήρωσε ότι “η ελληνική αγορά παρουσιάζει μία, άνευ προηγουμένου, ανάγκη για ρευστότητα, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων εταιρειών συρρικνώθηκε κατά 12 φορές από το 2008”.

Ο Γιώργος Λόγκος, managing partner της Alantra Greece, εξέφρασε την άποψη πως “Οι χαμηλές αποτιμήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική και το υψηλό επίπεδο μόχλευσης των εταιρειών αποτελούν βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Θα πρέπει να δημιουργηθούν επενδυτικές δομές και μοντέλα που θα ταιριάζουν στην Ελλάδα”.

Από τη δική του μεριά ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επισήμανε πως “καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε σειρά επενδυτικών ευκαιριών, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία των εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στον δείκτη Μεγάλης και Μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν μέσες αποδόσεις της τάξης του 10%. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση επέστρεψε η αίσθηση ότι τα χρηματιστήρια αποτελούν όχημα άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιδιώκεται να ενισχυθεί ο ρόλος της κεφαλαιαγοράς ως εργαλείο άντλησης κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Τέλος, Σπύρος Σπυρόπουλος, σύμβουλος Oaktree Capital Management LLP στην Αγγλία, δήλωσε ότι “η παραγωγικότητα στην Ελλάδα δεν έχει απτά κέρδη και προκειμένου να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις άμεσα, θα πρέπει να χαλαρώσουν οι χρηματοδοτικοί όροι των τραπεζών.Η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει, η ζήτηση παραμένει αυξημένη. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ με τη συμμετοχή όλων των φορέων και οι συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες με τα σημερινά τους μεγέθη δεν αποτελούν δέλεαρ για ξένους επενδυτές”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.