ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Λείπουν επενδύσεις ύψους 45 δισ. συγκριτικά με το 2008

13:26 - 12 Απρ 2018 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΣΕΒ: Λείπουν επενδύσεις ύψους 45 δισ. συγκριτικά με το 2008
Οι μισές επενδύσεις από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη πραγματοποιούνται στην Ελλάδα γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση τον παραγωγικό ιστό, διαπιστώνει ο ΣΕΒ που σημειώνει ότι σε σχέση με το 2008 λείπουν το 2017 επενδύσεις ύψους 45 δισ. ευρώ. Επισημαίνει την ανάγκη ενός μεταρρυθμιστικού «big bang» για να ξαναμπούν αυτά τα χρήματα στην οικονομία.

Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο του, αυτό θα μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα για τη βούληση της χώρας μας να απορρίψει οριστικά τις πρακτικές του παρελθόντος.

Για να πείσει τις αγορές και τους επενδυτές να την ξαναβάλουν στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, η Ελλάδα, κατά τον ΣΕΒ, χρειάζεται να κάνει διπλή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

«Η ανάπτυξη από εδώ και πέρα θα είναι συνάρτηση της κατανομής των επενδύσεων στη βάση της σχετικής κερδοφορίας των διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Και όσο πιο βέλτιστη είναι η κατανομή αυτή των πόρων, λόγω και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επίπεδο ευημερίας» επισημαίνει.

Προειδοποιεί ότι προσπάθειες επαναφοράς αποσταθεροποιητικών πολιτικών και πρακτικών του παρελθόντος που οδήγησαν στην καταστροφή, θα ακυρώσουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων και θα επαναφέρουν σύντομα τη χώρα σε νέα κρίση.

Κατά τον ΣΕΒ, χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, εξάλειψη της αβεβαιότητας μέσα από τη διαφύλαξη του καλού οικονομικού κλίματος και, πάνω απ’ όλα, εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Έτσι, επιβάλλεται να διαφυλαχθεί πάση θυσία η δημοσιονομική πειθαρχία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και ταυτόχρονα να ελαφρυνθούν οι υπερφορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα και των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της οικονομίας από τους οποίους αναμένουμε και την αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας» υπογραμμίζει.

xcvxcv2112

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.