ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Folli Follie: Ασήμαντα τα πρόστιμα, μπροστά στο μέγεθος του σκανδάλου

08:20 - 06 Αυγ 2018 | ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Folli Follie: Ασήμαντα τα πρόστιμα, μπροστά στο μέγεθος του σκανδάλου
Κατώτερα του αναμενομένου και ασύγκριτα υποδεέστερα της ζημιάς που έχει προκληθεί στην αγορά ήταν τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της Folli Follie.

Η εποπτική αρχή επέβαλε πρόστιμα 4.020.000 ευρώ στην εταιρεία Folli Follie και σε εννέα φυσικά πρόσωπα για χειραγώγηση αγοράς, καθώς δεν προσκόμισαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ποσό ύψους 242,5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στα ταμειακά διαθέσιμα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2017.

Δηλαδή, απουσιάζουν από το ταμείο 242,5 εκατ. ευρώ και το… πρόστιμο για αυτή την «ανορθογραφία» είναι μόλις 4 εκατ. ευρώ! Στρέβλωση, αν μη τι άλλο! Ασφαλώς, έτσι δεν θωρακίζεται καμιά αγορά, αυτά τα πρόστιμα δεν αποτελούν σοβαρή ποινή για μετόχους τόσο μεγάλης εταιρείας, που «παίζουν» με τεράστια κεφάλαια, τα 4 εκατ. ευρώ συνολικά που ήταν τα πρόστιμα.

Η αλήθεια είναι πως η αγορά ανέμενε – και δικαίως - σαφώς υψηλότερα πρόστιμα, τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο του Folli Follie Group, που άλλωστε είναι και οι μεγαλομέτοχοι.

Και τούτο διότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων πολλών ετών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Θυμίζουμε πως η Folli Follie είναι (ήταν) μέλος του FTSE 25, με παρουσία σε διεθνείς δείκτες όπως ο MSCI, με «ανοικτά» δύο μεγάλα ομόλογα και πολύ διεθνοποιημένο προφίλ.

Πλέον, η Επ. Κεφαλαιαγοράς, φαίνεται πως πετάει το... μπαλάκι στη δικαιοσύνη και την εισαγγελία για τις ποινικές ευθύνες, θεωρώντας ότι στο κομμάτι χειραγώγησης και παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού αυτά τα πρόστιμα υπερκαλύπτουν τις παραβάσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.