ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FFG:Πρόστιμα €5 εκατ. μπορούσαν να δοθούν σε έκαστο φυσικό πρόσωπο

08:20 - 09 Αυγ 2018 | ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
FFG:Πρόστιμα €5 εκατ. μπορούσαν να δοθούν σε έκαστο φυσικό πρόσωπο
Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται στο θέμα των προστίμων που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Folli Follie, για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε πως οι… ποινές, δεν μπορούν επ’ ουδενί να συγκριθούν με τη ζημιά που έχει συντελεστεί.

Τα πρόστιμα, όσο… μεγάλα κι αν φαντάζουν σε κάποιους αδαείς, είναι ασήμαντα μπροστά στα… νούμερα που διακυβεύονται, μπροστά στα κεφάλαια που δεν δικαιολογήθηκαν, παρ’ ότι εμφανίζονταν στον επίσημο ισολογισμό! Άρα εμφανίζονταν στο… επίσημο «πρόσωπο» της εταιρείας στην εγχώρια και κυρίως διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Ασχέτως τι έχει γίνει με τα περίπου 240 εκατ. ευρώ που δεν μπόρεσαν να «εμφανιστούν» και να δικαιολογηθούν ότι υπάρχουν από τη διοίκηση, το γεγονός ότι όλο το χρηματιστηριακό σύστημα, σε Ελλάδα και Ευρώπη «διάβαζε» ισολογισμό στο +240 εκατ. ευρώ, είναι από μόνο του τεράστιο σκάνδαλο.

Γιατί έτσι, παρουσιάζονταν εντελώς διαφορετικό εκτόπισμα στον όμιλο, έτσι γίνονταν τα placement και έτσι συνάπτονταν τα ομολογιακά δάνεια.

Κάποιοι λοιπόν είπαν και έγραψαν ότι τα πρόστιμα που επέβαλε η εποπτική αρχή ήταν το… ταβάνι, καθώς τόσα ορίζει ο νόμος. Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο, σε έκαστο φυσικό πρόσωπο έως 5 εκατ. ευρώ! Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό ορίζει ο νόμος ως… ταβάνι.

Και, τουλάχιστον στην περίπτωση της διοίκησης, δηλαδή των μεγαλομετόχων, θα έπρεπε να εξαντληθούν τα περιθώρια αυστηρότητας. Δεν αναφερόμαστε στα στελέχη που παρ’ ότι έχουν ευθύνη, εντούτοις δεν έχουν το οικονομικό εκτόπισμα αλλά και τη μεγάλη ευθύνη. Αναφερόμαστε στους καθ’ ύλην… αρμόδιους για αυτή την ιστορία.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:54 - 09 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.