ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΣΗΕΑ τίμησε το «ιερόν τέρας του Τύπου» Κώστα Νίτσο

14:27 - 31 Μαρ 2015 | ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Η ΕΣΗΕΑ τίμησε το «ιερόν τέρας του Τύπου» Κώστα Νίτσο
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και το Μορφωτικό της Ίδρυμα τίμησαν σε εκδήλωση, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, τον Κώστα Νίτσο, δημοσιογράφο- ενεργό πολίτη - αντιστασιακό απονέμοντάς στον παλαίμαχο δημοσιογράφο τη μεγαλύτερη διάκριση της ΕΣΗΕΑ, το μετάλλιο «Ξενοφών», για να τον τιμήσει για την πολυετή του προσφορά στην δημοσιογραφία.

Ο Κώστας Νίτσος ευχαρίστησε τους συντελεστές και τους ομιλητές της εκδήλωσης, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους και υπογράμμισε πως «Ο έντυπος τύπος θα ζήσει. Η έντυπη δημοσιογραφία δεν έχει τίποτα να φοβάται από τα ηλεκτρονικά μέσα, που καλώς υπάρχουν. Παλιά όμως οι εφημερίδες έβγαιναν από ανθρώπους που είχαν αγωνιστεί για έντιμη και καθαρή δημοσιογραφία. Σήμερα τη θέση τους έχουν πάρει όργανα της κεφαλαιοκρατίας που ενδιαφέρονται να πλουτίσουν». 

 

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου παρέδωσε το μετάλλιο στον παλαίμαχο δημοσιογράφο κάνοντας, ταυτόχρονα λόγο, για «ένα φωτεινό παράδειγμα της δημοσιογραφίας αλλά και ανθρώπου με ήθος και επάρκεια, πάντα με γνώμονα το καλό της πατρίδος». 

 

Οι λόγιοι και δημοσιογράφοι των οποίων θα μπορύσε να θεωρηθεί συνεχιστής ήταν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, «ο Νιρβάνας, ο Τερζάκης, ο Παπαδιαμάντης, ο Χουρμούζιος». Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε, ακόμη, πως εκτίμησε την κουβέντα του Κ. Νίτσου που του είπε «σε αφήνω να έρθεις, γιατί είσαι δημοσιογράφος» (είχε δηλώσει πως δεν επιθυμεί την παρουσία πολιτικών στην εκδήλωση) και τον ευχαρίστησε για την τιμή να τον αναγνωρίζει ως δημοσιογράφο, και τώρα που είναι πολιτικός.

 

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, από τη μεριά του, κατέθεσε, μεταξύ άλλων, μια εικόνα («έβγαινε στο διάδρομο των ΝΕΩΝ, έβριζε τους συνταγματάρχες και στο συντάκτη που πήγαινε για τη σφραγίδα της λογοκρισίας φώναζε: ''Χέσ'τους!''») αλλά κι ένα κατόρθωμα («όπως έλεγε κι ο Μίκης, "αν δεν υπήρχε ο Νίτσος δύσκολα τα τραγούδια μου θα έφταναν στο λαό»).

 

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο καθηγητής Φάνης Κακριδής και οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κώστας Μητρόπουλος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Θανάσης Παπαγεωργίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Φανή Πετραλιά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς, ο Γιώργος Διαλεγμένος και η Φώφη Κορίδη. Επιστολή απέστειλε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μανώλης Μαθιουδάκης.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ όπου ο Κώστας Νίτσος μιλάει για την έκδοση της εμβληματικής για την ιστορία του τύπου εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη», το Μάη του 1975.

 

nitsos

 

Το «ιερόν τέρας του Τύπου»

Έτσι έχει αποκαλέσει ο Γιώργος Ιωάννου τον Κώστα Νίτσο, ο οποίος και έχει συνδέσει το όνομά του με τα «Νέα» όπου εργάστηκε ως αρχισυντάκτης και διευθυντής. Έδωσε έμφαση στις καλλιτεχνικές σελίδες του φύλλου, οι οποίες συνέβαλαν στην κυκλοφοριακή επιτυχία της εφημερίδας.

 

Παράλληλα τον Δεκέμβριο του 1961 δημιούργησε το «Θέατρο», ένα από τα πιο προοδευτικά και έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Εκδόθηκαν τριάντα τεύχη μέχρι τον Δεκέμβριο του 1966, καθώς το 31ο το πρόλαβε η απριλιανή δικτατορία η οποία πολτοποίησε τα εναπομείναντα αντίτυπα του 30ου τεύχους που είχε αφιέρωμα στον Λόρκα. Το περιοδικό επανακυκλοφόρησε το 1973 και σταμάτησε να εκδίδεται το 1981 όταν ο Κώστας Νίτσος ορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

 

Ο Κώστας Νίτσος υπήρξε επίσης διευθυντής της- εμβληματικής για την Ιστορία του Τύπου- εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη» που εκδόθηκε ως απεργιακό φύλλο κατά τη μεγάλη απεργία των δημοσιογράφων τον Μάιο του 1975. Κυκλοφόρησε μονάχα ένα φύλλο, στις 13 Μαΐου 1975, που εξαντλήθηκε αμέσως. Οι εκδότες δέχθηκαν τα αιτήματα των δημοσιογράφων, υπό τον όρο να μη συνεχιστεί η έκδοση της Αδέσμευτης Γνώμης. «O Nίκος Καραντηνός έλεγε ότι η Αδέσμευτη Γνώμη μόνο με ένα φύλλο έσπασε τα δεσμά του Τύπου από μια φεουδαρχική εργοδοσία. Εγώ λέω ότι, αν είχε βγάλει και δεύτερο φύλλο, η Ελλάδα θα είχε αλλάξει ιστορία» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κώστας Νίτσος.

 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και στα χρόνια της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση ως αντάρτης πόλεων ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Εμπρός».

 

Έχει δημοσιεύσει αναρίθμητες μελέτες και άρθρα για κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και κυρίως για πολιτιστικά θέματα. Επίσης έχει εκδώσει, με δικό του σχολιασμό, τα «Θεατρικά Άπαντα» του Γιάννη Ρίτσου.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.