ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση για την «υφαλοκρηπίδα» του φάσματος με Τουρκία και Βαλκάνια

12:14 - 07 Δεκ 2017 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Διαπραγμάτευση για την «υφαλοκρηπίδα» του φάσματος με Τουρκία και Βαλκάνια
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρες για τη διευθέτηση του φάσματος.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Δημ. Τσαμάκης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μιλώντας την στο συνέδριο 2ο Συνέδριο Info Mobility σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. «Πρέπει να καθαριστεί πρώτα το φάσμα, κάτι που γίνεται τώρα και στη συνέχεια καθοριστεί το μέρισμα 2. Τώρα, μάλιστα, θα υπογράψουμε με τα γειτονικά κράτη. Είναι καλό ότι το υπουργείο το κατάλαβε νωρίς τη σημασία της διαδικασίας αυτής και λήγει αισίως το θέμα με το μέρισμα 2» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία για την «ψηφιακή υφαλοκρηπίδα».

Ουσιαστικά οι όμορες χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία χρήσης του φάσματος ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις των δικτύων που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα στους παρόχους αλλά και στους χρήστες.

«Η αποκοπή αυτού του  φάσματος προορίζεται να πάει και στην κινητή τηλεφωνία και στο 5G. Όταν ανέβει το φάσμα στην κινητή θα πάρει πολλαπλάσια αξία για το κράτος. Είναι ενδεικτικό ότι από τη Digea το δημόσιο πήρε 18 εκ» σημείωσε ο κ. Τσασμάκης και υπογράμμισε ότι τα νέα δίκτυα 5G δίνουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία».

Όπως τόνισε μπορεί η Ελλάδα να μην είναι έτοιμη ακόμη για την ψηφιακή αυτή μετάβαση υστερώντας σε κάποιους δείκτες ωστόσο «είναι καθ΄οδόν». «Με βάση στοιχεία το δείκτη ITU 2017 προσπαθούμε να δούμε πού υστερούμε. Δεν είμαστε πολύ άσχημα. Υπάρχουν 14 δείκτες. Θέλουμε σε τρεις δείκτες δουλειά, κυρίως στις τιμές, και την πρόσβαση» είπε. «Στο δείκτη DESI στους 28 της ΕΕ είμαστε στην 26η θέση. Υπάρχει μια τάση λόγω vdsl, vectoring  να πάμε πιο ψηλά. Επίσης το διάστημα 2016 - 17 θα έχουμε 1 εκατομμύριο συνδέσεις ευρυζωνικής κινητής. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» σημείωσε ο κ, Τσαμάκης και συμπλήρωσε ότι «τρεις στους τέσσερεις χρήστες συνδέθηκαν τους τελευταίους τέσσερεις μήνες με κινητό. Γενικά η κινητή συσκευή είναι η πλέον δημοφιλής. Ειδικά στους νέους.»

Για την βελτίωση της προσβασιμότητας όμως στα νέα δεδομένα απαιτείται υποδομή αλλά και τόνωση της ζήτησης. «Για να υποδεχτούμε τις εφαρμογές μετά τη κοσμογονία του 5G πρέπει να έχουμε ένα υπόβαθρο. Ο εθνικός μέσος όρος είναι στο 71,5% στην ευρυζωνική πρόσβαση, ικανοποιητικός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό που είναι λίγο πιο πάνω» τόνισε. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ ανέφερε, επίσης, ότι η ανάπτυξη κινήτρων για την χρήση θα τονώσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τη νέα αυτή ψηφιακή επανάσταση που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. «Ο λόγος για τη μη χρήση είναι η τεχνοφοβία, οι οικονομικοί λόγοι αλλά και η απουσία κινήτρων» ανέφερε.

Κομβική η παροχή κινήτρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινή διαπίστωση είναι ότι για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις της χώρας να περάσουν στη νέα ψηφιακή εποχή θα πρέπει να στηριχθούν. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να αντέξουν ειδικά σε ένα περιβάλλον που τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατη νέα μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για τις Κινητές Επικοινωνίες στην Ελλάδα καταλήγει σε μια δέσμη έξι προτάσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν από την Πολιτεία για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ώστε επιχειρήσεις και πολίτες να βιώσουν το συντομότερο τα οφέλη της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, απολαμβάνοντας καινοτόμες υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, της ενέργειας, των μεταφορών, της δημόσιας διοίκησης κ.α. Συγκεκριμένα προτείνεται:

α) Απλοποίηση και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ψηφιακών υποδομών

β) Επίλυση των εκκρεμοτήτων για την αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα νέες επενδύσεις

γ) Απόδοση φασματικών περιοχών, έτοιμων προς χρήση με την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ

δ) Άρση της στρέβλωσης του ειδικού τέλους στην Κινητές Επικοινωνίες, καθώς ο καταναλωτής επιβαρύνεται έως 48,8% στον τελικό λογαριασμό, όταν η μέγιστη επιβάρυνση στην ΕΕ είναι 25%

ε) Εκστρατεία ενημέρωσης αρμοδίων φορέων και πολιτών για τη σημασία των υποδομών και υπηρεσιών ψηφιακής τεχνολογίας στο πλαίσιο της υλοποίησης της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και

στ) Ενίσχυση της ζήτησης με θέσπιση κινήτρων για την υιοθέτηση καινοτόμων κινητών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση.

Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ

Μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Info Mobility  ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, κάλεσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κινητοποιηθούν. «Αν φθάσουμε ως χώρα το 2022 στη χρήση 6GBit ανά μήνα ανά κάτοικο, θα μπορούμε να μιλάμε για μια θεαματική προσθήκη στο ΑΕΠ της χώρας, της τάξης του 2,05% (€3,06 δισ.). Χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις ακόμη στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Γ. Στεφανόπουλος, «επενδύσεις που με το 5G θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες.»

Στην ανάγκη επενδύσεων και υποδομών αναφέρθηκε και ο κ. Γ. Πάντος από του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο κ. Πάντος τόνισε μάλιστα ότι τα δίκτυα 5G χρειάζονται πυκνή επίγεια υποδομή. «Στα επόμενα χρόνια οι πόλεις θα κτίζονται και θα αναπτύσσονται εκεί που υπάρχουν προηγμένα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα» ανέφερε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα πολλοί κλάδοι, όπως π.χ. ο τουρισμός έχουν λαμβάνειν από την νέα αυτή ψηφιακή εποχή. Ωστόσο η αντιμετώπιση της τεχνοφοβίας που διακατέχει τους Έλληνες,  είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα, καθώς διαφορετικά η χώρα μπορεί να στερηθεί από μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.