ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριακά θετικά τα έσοδα των Ευρωπαίων τηλεπικοινωνιακών παρόχων το 2017

19:59 - 03 Ιαν 2018 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Οριακά θετικά τα έσοδα των Ευρωπαίων τηλεπικοινωνιακών παρόχων το 2017
Μια οριακά θετική χρονιά, από πλευράς εσόδων, αποδείχθηκε το 2017 για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Τα έσοδα από υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ-28 εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 0,1% το 2017, διαμορφούμενα στα επίπεδα των €222,6 δις. O τομέας του Mobile επιβεβαιώνεται ως ο βασικός συντελεστής των εσόδων των εταιρειών του κλάδου με €112,6 δις.

Και το 2017, οι εταιρείες του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, στην Ευρώπη, ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των επενδύσεων. Συνολικά, οι πάροχοι στην Ευρώπη έχουν επιδοθεί σε ένα πραγματικό μπαράζ επενδύσεων την τελευταία εξαετία.

Παρά την επενδυτική κινητικότητα, ωστόσο, όπου ο τομέας των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών πέτυχε τα υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων, αυτές εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων στις ΗΠΑ. Μάλιστα, οι επενδύσεις κατά κεφαλήν στην ΕΕ εξακολουθούν να είναι λιγότερες από τις μισές σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Το επενδυτικό χάσμα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι σημαντικό, καθώς η κατά κεφαλήν επένδυση των ΗΠΑ είναι διπλάσια από την ευρωπαϊκή (€193,3 έναντι €92,9).

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά την έντονη επενδυτική δραστηριότητα των τελευταίων ετών και την κορύφωσή της μέσω των επενδύσεων σε 5G και οπτική ίνα και παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών, η ΕΕ δεν μπορεί να αρθεί στα επίπεδα των ΗΠΑ ή της Ασίας.

Στοιχεία, που περιγράφουν την παραπάνω εικόνα για τον ευρωπαϊκό κλάδο των τηλεπικοινωνιών, περιλαμβάνονται στην ετήσια οικονομική έκθεση, που δημοσιοποίησε ο ΕΤΝΟ - η Ένωση που εκπροσωπεί τα κορυφαία τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της Ευρώπης - και το IDATE DigiWorld, το think-tank για την ψηφιακή οικονομία. Η έκθεση παρουσιάζει ενοποιημένα στοιχεία από το 2016, καθώς και προβλέψεις για το 2017 και για τα επόμενα έτη.

Επενδύσεις
Η έκθεση διαπιστώνει ότι, ενώ οι Ευρωπαίοι πάροχοι εντείνουν διαρκώς τις προσπάθειές τους την τελευταία εξαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν ενισχύσει τις επενδυτικές τους προσπάθειες τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακών δαπανών (CapEx)/Έσοδα έφθασε το 17,7% το 2016. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων στην ΕΕ παρέμεινε υποτονικός με αύξηση +0,2% σε σύγκριση με το 2015, με τις επενδύσεις να ανέρχονται σε €47,2 δις. Οι εταιρείες - μέλη της ETNO παραμένουν ο κύριος επενδυτής στην ευρωπαϊκή οικονομία των Gigabit, καθώς αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% του σταθερού CapEx και το 54,4% των κινητών CapEx στην ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι τα πορίσματα της έκθεσης έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, που η ΕΕ επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους της κοινωνίας των Gigabit, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης εγκατάστασης δικτύων 5G. 

Η πορεία του 5G
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διείσδυση των 4G γραμμών την Ευρώπη ξεπέρασε τις συνδέσεις 3G, για πρώτη φορά το 2017, με 348,7 εκατ. συνδρομές 4G σε αντίθεση με 316,4 εκατ. συνδρομές 3G. Στον τομέα του 5G, υπάρχουν σημαντικές εμπορικές αναπτύξεις που αναμένονται το 2018, με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου να οδηγούν το δρόμο. Ωστόσο, σε συνολικό επίπεδο, η ΕΕ-28 θα υπολείπεται τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ασία, όσον αφορά τις προβλέψεις συνδρομών 5G. Το 2025, η IDATE DigiWorld αναμένει ότι η Ασία θα οδηγήσει τον κλάδο με 960 εκατ. συνδρομητές 5G, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με 329 εκατ. συνδρομές και την ΕΕ-28 με 178 εκατ. 

Πηγή: sepe.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.