ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού για να ξεπεραστούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι σε συνδεσιμότητα

08:34 - 13 Ιουλ 2018 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού για να ξεπεραστούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι σε συνδεσιμότητα
Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις €4 δισ. υλοποιούνται άμεσα στις τηλεπικοινωνίες. Τη μεγαλύτερη επένδυση μετά την κρίση στην Ελλάδα, μαζί με την ολοκλήρωση σημαντικών αυτοκινητόδρομων, χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς (σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την παρουσίαση των νέων δικτύων fiber to the home της Cosmote και Vodafone), τις επενδύσεις σε οπτική ίνα με αφορμή την πρώτη σύνδεση οπτικής ίνας στο σπίτι (και όχι στο καφάο). Επιπλέον επενδύσεις €2,5 δισ. δρομολογούνται τα επόμενα χρόνια και στην Κινητή τηλεφωνία σε νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων με το χρόνο υλοποίησης να επηρεάζεται από τον παράγοντα γραφειοκρατία και το υφιστάμενο πλαίσιο αδειοδότησης.

Σε πορεία ψηφιακής ωρίμασης η Ελλάδα

Στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αποτελεί να ξεπεράσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδεσιμότητα. Η επίτευξή τους είναι σημαντική πρόκληση για την Κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα σήμερα κατατάσσεσαι στην 27η θέση στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της ΕΕ (DESI 2018), σημειώνοντας σταθερή υστέρηση 4-5 ετών στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό από τα ψηφιακά αναπτυγμένα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, η χώρα φαίνεται ότι αρχίζει να ωριμάζει ψηφιακά με την σύνταξη ψηφιακής στρατηγικής. Ενδεικτικό είναι ότι το 2017 για πρώτη φορά από το 2010 καταγράφεται αύξηση 2% στα έσοδα των Κινητών Επικοινωνιών που συνεχίζεται (2,5%) το πρώτο τρίμηνο του 2018, με την αύξηση να οδηγείται από την ανοδική τάση στη χρήση δεδομένων. Το 2018 για πρώτη φορά τα έσοδα από δεδομένα ξεπέρασαν το κατώφλι ψηφιακής ωρίμασης, όπως θεωρείται στις διεθνείς στατιστικές το μερίδιο 20% επί των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Κινητές Επικοινωνίες: Πιλοτικά 5G σε Ζωγράφου, Καλαμάτα, Τρίκαλα το 2019

Βασική υποδομή για την ψηφιακή ανάπτυξη σε έναν «mobile 1st» κόσμο αποτελούν τα δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών που μετασχηματίζονται, ώστε να αποτελούν τη βάση για κάθε μορφή μετάδοσης περιεχομένου. Σύντομα το οπτικοακουστικό περιεχόμενο, όπως εξήγησε ο Υπουργός Νίκος Παππάς, θα μεταδίδεται διαδικτυακά και οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση και σε κάθε είδος περιεχομένου που τους ενδιαφέρει μέσω διαδικτύου από τις έξυπνες συσκευές τους, όπως smastphones, tablets κ.τ.λ.

Παράλληλα σε ένα «mobile 1st» κόσμο, προτεραιότητες για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη των υποδομών με την άμεση ολοκλήρωση της κάλυψης με δίκτυα 4G και 4G+, η προετοιμασία για την έλευση των 5G από το 2020 και η δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών από τη Δημόσια Διοίκηση και τις επιχειρήσεις. Ήδη οι εταιρείες Κινητών Επικοινωνιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προετοιμάζονται για τις πρώτες πιλοτικές εφαρμογές 5G σε επιλεγμένους δήμους, με τα πρώτα προγράμματα να δρομολογούνται για το 2019 σε Ζωγράφου, Καλαμάτα, Τρίκαλα.

 Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.