ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπίρτζης: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα βάζοντας τέλος σε ένα αδιαφανές κρατικοδίαιτο μονοπώλιο στις αστικές συγκοινωνίες

21:31 - 17 Ιουλ 2017 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Σπίρτζης: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα βάζοντας τέλος σε ένα αδιαφανές κρατικοδίαιτο μονοπώλιο στις αστικές συγκοινωνίες
«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα βάζοντας τέλος σε ένα αδιαφανές κρατικοδίαιτο μονοπώλιο που υπήρχε στις αστικές συγκοινωνίες και κρατούσε όμηρο την πόλη για 60 χρόνια».

Αυτό ισχυρίστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου που προβλέπει την εξαγορά και εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και την ίδρυση δύο νέων δημόσιων φορέων, του ΟΣΕΘ και του ΑΣΥΘ.

 

«Ο ΟΑΣΘ είναι ο μοναδικός φορέας που οι αυτόματοι πωλητές του δεν δίνουν καν ρέστα» είπε ο υπουργός σε αντιμαχία με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Αχ. Καραμανλή και χαρακτήρισε τον ΟΑΣΘ «ιδιωτικό αλλά κρατικοδίαιτο φορέα» που είχε μονοπώλιο 60 ετών στη Θεσσαλονίκη.

 

Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών επιχειρούσαν να διαβεβαιώσουν εκείνη την ώρα,  ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζονται πλήρως όλες οι θέσεις εργασίας τόσο του  προσωπικού του ΟΑΣΘ όσο και του προσωπικού του ΣΑΣΘ, το οποίο μεταφέρεται στους δύο νέους φορείς που αναμένεται να συγκροτηθούν στις αρχές Αυγούστου (ΟΣΕΘ και ΑΣΥΘ).

 

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ΝΔ και Δημοκαρατική Συμπαράταξη δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

 

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Αχ. Καραμανλής έκανε λόγο για παραβίαση του ευρωπαϊκού κανονισμού, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο οι μέτοχοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

 

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος του ΟΑΣΘ δεν μπορεί να γίνει πριν τις 3 Δεκεμβρίου 2019», διότι όπως είπε, τότε λήγει η ισχύουσα σύμβαση και θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει ιδιωτικοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

 

Απαντώντας ο κ. Σπίρτζης αντέτεινε ότι «η καταληκτική ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2019 αφορά μόνο τη διαγωνιστική διαδικασία και όχι την in house ανάθεση της εθνικής αρχής», γεγονός που ερμηνεύεται ότι το 2019 ενδέχεται να γίνει διαγωνισμός ανάθεσης του συγκοινωνιακού έργου στον οποίο θα συμμετέχουν και δημόσιοι φορείς.

 

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών, τόνισε ότι κάποιοι ηθελημένα ή αθέλητα, ξεχνάνε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αριθμό 2014/C92/01/25.3.2014 για τον Κανονισμό 1370/2007, όπου «τονίζεται ρητά ότι οι παλιές αναθέσεις δεν μπορούν να υπερβούν το μέγιστο των 15 ετών, που σημαίνει ότι η σύμβαση έληξε το 2016».

 

Ακόμα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, ενώ το 2008, επί δικής της διακυβέρνησης, η σύμβαση είχε λήξει και προβλεπόταν ότι η κινητή και ακίνητη περιουσία του οργανισμού θα περάσει στο ελληνικό δημόσιο, έδινε παρατάσεις.

 

«Όταν έπρεπε να περάσει στο κράτος η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΟΑΣΘ εσείς κάνατε παρατάσεις. Γιατί δεν πήρατε πίσω ως οφείλατε την περιουσία του ΟΑΣΘ και του ελληνικού λαού και έρχεστε τώρα και ζητάτε από εμάς τα ρέστα;» ρώτησε. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.