ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρή κριτική σε τραπεζίτες από Αγγ.Φιλιππίδη

12:17 - 16 Φεβ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σκληρότατη κριτική στους μεγαλομετόχους και στις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών που ακολούθησαν ένα αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Α. Φιλιππίδης. Παράλληλα τόνισε ότι είναι μεγάλη και η ευθύνη των επιχειρηματιών ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας νέας επιχειρηματικής ελίτ.

Στο πλαίσιο παρουσίασης των πεπραγμένων του 2008 ο κ Φιλιππίδης προέβλεψε ότι όλοι θα βγούμε λαβωμένοι από αυτή την κρίση ωστόσο 3 είναι οι άξονες που θα πρέπει να κινηθεί η οικονομία , οι τράπεζα και γενικότερα η κοινωνία ώστε να μετριάσει τα προβλήματα που θα έρθουν.

1) Η διατήρηση πάση θυσία της υγείας του τραπεζικού συστήματος. Ήταν επιβεβλημένη η ενίσχυση των τραπεζών με κεφάλαια και ρευστότητα.Τα 28 δις ευρώ που έδωσε το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες αδίκησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ Φιλιππίδης άσκησε δριμεία κριτική στις διοικήσεις των ελληνικών εμπορικών τραπεζών τονίζοντας ότι δεν βγήκαν τα ρίσκα που πήραν τα management ενώ και οι βασικοί μέτοχοι οι οποίοι απολάμβαναν υψηλά μερίσματα για πολλά χρόνια σε αυτή την χρονική φάση δεν ανέλαβαν το ρίσκο που τους αναλογεί.

Οι διοικήσεις των τραπεζών και οι μεγαλομέτοχοι δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους τόνισε ο κ Φιλιππίδης και διευκρίνισε ότιάμεσα απαιτούνται αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες θα συμμετάσχουν όλοι οι μέτοχοι ώστε να στηρίξουν τις τράπεζες τους.

Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει οι τράπεζες να κρατικοποιηθούν.Γενικότερα ο κ Φιλιππίδης άσκησε αυστηρή κριτική στις επιλογές των διοικήσεων να δανείζουν περισσότερα από αυτά που είχαν ακολουθώντας ένα μοντέλο θνησιγενές.

2) Eμφαση θα πρέπει να δοθεί στην διάθεση του πακέτου των 28 δις ευρώ να φθάσει στην πραγματική οικονομία. Αν οι τράπεζες δεν ανταποκριθούν τότε ο κίνδυνος των επισφαλειών θα πλήξει τον τραπεζικό κλάδο καίρια.

3)Επίσης είναι στάση ευθύνης και της κοινωνίας , σε αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν πρέπει οι πολίτες να διεκδικούν περισσότερα από αυτά που έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος του ΤΤ αναφέρθηκε και στους επιχειρηματίες τονίζοντας ότι κάποιοι θα φανούν συνεπείς θα στηρίξουν την κοινωνία , τους εργαζομένους τους και θα διασφαλίσουν την σταθερότητα των ισολογισμών τους. Κάποιοι άλλοι όμως στον βωμό του κέρδους θα αψηφήσουν όλα αυτά ρισκάροντας ακόμη και τις εταιρίες που ελέγχουν.

Η πολιτεία θα πρέπει να καταγράψει τις τακτικές των επιχειρηματιών και να πάρει μέτρα και παράλληλα να δημιουργηθεί μια νέα επιχειρηματική ελίτ που και το εταιρικό συμφέρον να διαφυλάξει αλλά και την κοινωνία να προστατέψει. Αναφερόμενος στο ΤΤ ο κ Φιλιππίδης τόνισε ότι πλέον ο γίγαντας ξύπνησε και σε αυτή την περίοδο θα αντεπιτεθεί.

Το Ταμιευτήριο θα παραμείνει στο κράτος καθώς όπως προέβλεψε ο πρόεδρος του ΤΤ ο κύριος μέτοχος θα παραμείνει το κράτος. Σε 17 μήνες το ΤΤ πραγματοποίησε σημαντικές αλλαγές ενισχύοντας τον ισολογισμό και στοχεύοντας στην περαιτέρω θωράκιση του. Το ΤΤ διαθέτει επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα ώστε να ανταπεξέλθει της κρίσης.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.