ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ETE: Αγώνας δρόμου για την κάλυψη του ομολογιακού και την αύξηση κεφαλαίου - Ξεκινούν τα roadshows - Τι θα κάνει ο κ. Σπ. Λάτσης

00:01 - 22 Απρ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ETE: Αγώνας δρόμου για την κάλυψη του ομολογιακού και την αύξηση κεφαλαίου - Ξεκινούν τα roadshows - Τι θα κάνει ο κ. Σπ. Λάτσης
Αγωνία για τη ρευστότητα στην αγορά προκαλεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και βεβαίως της Eurobank.

Μετά την ενθαρρυντική κίνηση του γενικού δείκτη κατά τη συνεδρίαση της Μεγάλης Πέμπτης που ήταν και η τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, η αγορά στρέφει την προσοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και βεβαίως στην έκδοση του ομολογιακού δανείου. Ήδη από σήμερα Τρίτη, το επιτελείο της Εθνικής υπό τον κ. Π. Χριστοδούλου αρχίζει τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο για την επιτυχία της ομολογιακής  έκδοσης, εγχείρημα που έχουν αναλάβει να τρέξουν Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs και HSBC.

 

Οι παρουσιάσεις σχεδιάζονταν να διενεργηθούν τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη με ταυτόχρονο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, αλλά τελικά μετατέθηκαν γι΄αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της καθυστέρησης της σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου (έγινε Τετάρτη αντί Τρίτης, που είχε αρχικά προγραμματιστεί), λόγω των γνωστών διαφωνιών των μελών του ΤΧΣ.

ete210414

Μέχρι τις 6 Μαϊου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το book building της αύξησης κεφαλαίου. Nωρίτερα, την Μ. Πέμπτη ξεκίνησε conferance call της διοίκησης της ΕΤΕ με ξένους θεσμικούς, ξεκινώντας άτυπα τις παρουσιάσεις ενόψει του ομολογιακού και της αύξησης κεφαλαίου. Πάντως, η αγορά μόνο οφέλη βρίσκει από την κίνηση της διοίκησης της ΕΤΕ, παρά τις αρχικές της διαψεύσεις, με το "R" να έχει προϊδεάσει για τις προθέσεις της Εθνικής από τις 20 Μαρτίου. Σημειωτέον, ότι υπήρξε επιβαβαίωση και από την Citigroup στις 24 Μαρτίου.

 

Η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα μεταξύ των εγκεκριμένων ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων και των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,183 δισ. ευρώ που έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος,

 

Επίσης, θα καταφέρει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ «fully loaded Basel III», ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία στην κεφαλαιακή της βάση, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να υποβάλει αίτηση να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου ύψους €1.350εκ. όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

 

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων και της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η ΕΤΕ θα διαθέτει δείκτη βασικών κεφαλαίων (ΕΒΑ Core Tier 1) ύψους 18,2% (pro forma) και δείκτη Κύριων Βασικών Ίδιων Κεφαλαίων (Common Equity Tier 1, βάσει της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ) ύψους 11,7% (pro forma) με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2013.

 

Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην μετοχική βάση της Τράπεζας δεδομένου ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει την διασπορά των μετοχών, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει βελτίωση της χρηματοδοτικής ικανότητας, διευκολύνοντας τη μελλοντική πρόσβαση της ΕΤΕ στις αγορές με βελτιωμένους όρους.

 

Εκείνο βεβαίως που δεν έχει προσδιοριστεί είναι η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανό να πραγματοποιηθεί κάτω και από τη λογιστική αξία των 2,96 ευρώ.

et210414

Ποσοστό Λάτση

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο μεγαλομέτοχος της Εθνικής κ. Σπ. Λάτσης, που μέσω των warrants η συμμετοχή του φτάνει στο 10%, θα μπει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Οι πληροφορίες από την Εθνική Τράπεζα αναφέρουν ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι ενημερωμένος για τις προθέσεις της διοίκησης να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

 

Με δεδομένο ότι η αύξηση κεφαλαίου αφορά νέους μετόχους εκτιμάται ότι η πλευρά Λάτση θα τοποθετηθεί στην αύξηση κεφαλαίου, δεδομένου άλλωστε ότι οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν, θα έχουν τιμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα μεταξύ 2,5 – 3 ευρώ. Οπότε θα είναι ευκαιρία να μειώσει την τιμή κτήσης, δεδομένου ότι η προηγούμενη αύξηση, αυτή της ανακεφαλαιοποίησης είχε γίνει στα 4,28 ευρώ. Ωστόσο, το ίδιο αναμένεται να πράξουν και πολλά εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:25 - 22 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.