ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Ζανιάς: Το πολιτικό ρίσκο να μην επισκιάσει τα οικονομικά επιτεύγματα

22:20 - 30 Οκτ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γ. Ζανιάς: Το πολιτικό ρίσκο να μην επισκιάσει τα οικονομικά επιτεύγματα
Τον κίνδυνο να επισκιαστούν, τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, από το πολιτικό ρίσκο επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, σε ομιλία του στη Κρήτη με αφορμή τα 115 χρόνια συνεχούς παρουσίας της Τράπεζας στη Μεγαλόνησο.

Ο κ. Ζανιάς, τόνισε ότι οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας και παραθέτοντας τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το θετικό κλίμα που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία, τόνισε ότι αυτοί μπορεί να είναι εξωτερικοί αλλά και εσωτερικοί.


«Μπορεί να είναι οικονομικοί, πολιτικοί αλλά και γεωπολιτικοί», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ και πρόσθεσε ότι «το κυριότερο είναι να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ». 

Ο πρόεδρος της Εθνικής χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των stress test, ιδιαίτερα θετικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς έδειξαν ότι καμία από τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε νέα άντληση κεφαλαίων, γεγονός που όπως σημείωσε σημαίνει ότι «οι ελληνικές τράπεζες αναδιαρθρωμένες και πλήρως κεφαλαιοποιημένες μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και να συγκεντρωθούν πλέον στην πραγματική δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης». 

Τόνισε επίσης ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές , πρέπει να συνεχίσουν για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς βοηθούν στην μετατροπή του αναπτυξιακού προτύπου που μας οδήγησε στην κρίση σε ένα νέο που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν «για αρκετά χρόνια σπρώχναμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί μιας επίπλαστης ανάπτυξης η οποία στηριζόταν στην κατανάλωση με δανεικά». 

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, ένα οικονομετρικό υπόδειγμα της Εθνικής Τράπεζας το οποίο συνδέει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και την απασχόληση δείχνει πως τα επόμενα έξι χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, οδηγώντας το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω του 21% το 2016 και κάτω του 12% το 2020. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι και πιο σίγουρες γιατί δεν θα στηρίζονται, όπως πριν την κρίση, σε ελλείμματα και δανεικά», τόνισε ωστόσο ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσει μια σταθερή πορεία.


Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλέξανδρος Τουρκολιάς ανακοίνωσε ότι η Εθνική κατά την περίοδο της κρίσης προχώρησε σε περισσότερες από 318.500 ρυθμίσεις σε δάνεια επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά και μάλιστα πολύ συχνά με δική της πρωτοβουλία καλώντας τους πελάτες της, ενώ απατώντας στους ισχυρισμούς ότι η ΕΤΕ έχει κλείσει τη ροή χρηματοδότησης είπε ότι η εγκρισιμότητα των αιτημάτων για δάνεια φθάνει περίπου το 80%, ωστόσο όπως είπε «βεβαίως δεν υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα». 

Ο κ. Τουρκολιάς χαρακτήρισε καταλύτη για την ανάκαμψη, την υγιή ζήτηση δανείων και την ενεργότερη στήριξη του ιδιωτικού τομέα την «ολοκληρωμένη ανάπτυξη των στρατηγικών των τραπεζών σε συνδυασμό με τη παγίωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση κόκκινων δάνειων, τη βιώσιμη συνολική ρύθμιση υποχρεώσεων προς Δημόσιο και τράπεζες και την ολοκλήρωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών». 

Αναφορικά με τα stress test, o διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ επισήμανε ότι κατέδειξαν πως το ελληνικό πιστωτικό σύστημα είναι υγιές, σταθερό και αντέχει, ενώ όπως τόνισε, το επόμενο βήμα είναι η επικέντρωση στη χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας, ώστε το τραπεζικό σύστημα να συμβάλει στην ανάπτυξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.