ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Α. Θωμόπουλος: Επιστροφή της Τρ. Πειραιώς σε πλήρη κερδοφορία το 2015

22:23 - 25 Νοε 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Α. Θωμόπουλος: Επιστροφή της Τρ. Πειραιώς σε πλήρη κερδοφορία το 2015
Στο σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες έφτασαν στα 2,242 δις. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2014, έδωσε 'εμφαση παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα 9μήνου της Τράπεζας Πειραιώς στους αναλυτές διεθνών οίκων, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Ανθιμος Θωμόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας έκανε λόγο για μία σημαντική κίνηση που βάζει την Τράπεζα Πειραιώς σε μία νέα εποχή, ενισχύοντας περαιτέρω τον ισολογισμό της και θέτοντας τις βάσεις για την επιστροφή της σε πλήρη κερδοφορία το 2015. Με τις υψηλές προβλέψεις του γ΄ τριμήνου, όπως είπε, οι συνολικές προβλέψεις 9μήνου ανέρχονται σε 3,199 δις. ευρώ, διαμορφώνοντας τον δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια στο 23%, που αποτελεί τον υψηλότερο στην ελληνική αγορά. Παρά τις υψηλές προβλέψεις, ανέφερε, η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες.


Ταυτόχρονα  ανέφερε ότι είναι εφικτός ο στόχος για επιστροφή της Τράπεζας σε πλήρη κερδοφορία το 2015, εκτιμώντας ότι αυτό θα επιτευχθεί ήδη μέσα στα δυο πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους. Ωστόσο, σε ερώτηση για το πότε η Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα, ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε ότι για κάτι τέτοιο πρέπει να δώσει το πράσινο φως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα είναι σε συνάρτηση με τη σταθεροποίηση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής Οικονομίας και της σταθεροποίησης της κερδοφορίας των τραπεζών. Εκτίμησε, πάντως, ότι η διανομή μερίσματος δεν θα πρέπει να αναμένεται το 2015, αλλά ίσως το 2016 και πιο σίγουρα το 2017.


Ο κ.Θωμόπουλος ανέφερε επίσης ότι από το 2015 η τάση απομόχλευσης θα αναστραφεί, σε συνάρτηση με τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Όπως είπε, η ανάκαμψη της Οικονομίας θα οδηγήσει και σε μόχλευση, καθώς αν δεν συμβεί κάποιο εξαιρετικό γεγονός, οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν νέα δάνεια. Εκτίμησε, πάντως, ότι η πιστωτική επέκταση θα κινηθεί σε μονοψήφιο νούμερο μέχρι το 2017.


Σχετικά με την αναδιάρθρωση του ομίλου Πειραιώς, ο κ. Θωμόπουλος είπε ότι έχουν επιτευχθεί πολλά και σε πολύ σύντομο χρόνο, έχουν όμως να γίνουν ακόμη πολλά μέσα στο 2015. Σχετικά με το προσδοκόμενο όφελος από τη νέα εθελούσια που ανακοίνωσε η Τράπεζα και ολοκληρώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου, είπε ότι θα ανέλθει σε 35 εκατ. ευρώ ετησίως.


Στο μέτωπο των θυγατρικών του εξωτερικού, στόχος της τράπεζας είναι να παραμείνει σε αγορές που διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος.


Αντίθετα, η παρουσία στην Αλβανία, την Ουκρανία και στην Αίγυπτο θα μειωθεί, ωστόσο η τράπεζα θα διατηρήσει με κάποιον τρόπο την παρουσία της. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.