ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Συνεδρίαση θρίλερ στην ΕΚΤ για την αύξηση του ELA

21:29 - 18 Φεβ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Reuters: Συνεδρίαση θρίλερ στην ΕΚΤ για την αύξηση του ELA
 Για μικρή «μικρή αύξηση» του ELA για την Ελλάδα,  κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες, από την τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, που ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης, είναι η συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με διαρροές από τη συνεδρίαση, που επικαλείται το Reuters , οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέδεσαν το ζήτημα με την εξελίξει διαπραγμάτευση, της Αθήνας με την Κομισιόν, ενώ όπως φαίνεται  το αίτημα προσκρούει  στην άρνηση  του επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας , Γιενς Βάιντμαν, που αντιτάχθηκε στην αύξηση του ορίου.


Οι ίδιες πηγές, τονίζουν κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες μοιράζονται τις ανησυχίες του, Γιενς Βάιντμαν, ενώ άλλοι συμφωνούν με το αίτημα και ζητούν  περισσότερη επιείκεια, προς την Ελλάδα.


Αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, μάλιστα τόνιζε ότι η ΕΚΤ «πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» και πως ο ρόλος της «δεν είναι να δώσει στην Ελλάδα μαθήματα».


Πηγές τόνισαν στο Reuters πως αν η Αθήνα δεν συμφωνήσει σύντομα σε μια παράταση του προγράμματος, η διατήρηση του ορίου για τον ELA θα οδηγήσει τις τράπεζες σε έλλειψη ρευστότητας που θα απαιτεί την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.


«Το ερώτημα είναι το πώς τα πράγματα θα συνεχιστούν με την Ελλάδα» ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Από την ευρωπαϊκή πλευρά, υπάρχει η ελπίδα πως μπορεί να βρεθεί μία διέξοδος αυτήν την εβδομάδα»


Παρότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να μειώσει το ανώτατο όριο του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), από την ελληνική κεντρική τράπεζα, μία άρνηση να το αυξήσει θα ήταν άσχημα νέα για τις τράπεζες οι οποίες είναι κοντά στη χρήση του συνόλου των 65 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.


Ανώτατος αξιωματούχος μάλιστα τόνιζε πως ο Μάριο Ντράγκι θα στραφεί πρώτα στους Ευρωπαίους ηγέτες για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών, προτού εξετάσει το ενδεχόμενο «να τραβήξει την πρίζα» της έκτακτης ρευστότητας. 


Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να ακυρώσει την έκτακτη χρηματοδότηση, όπως απείλησε την Κύπρο το 2013, θα αναγκάσει την Ελλάδα να επιλέξει ανάμεσα στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές ή την χρεοκοπία.


Η σύσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης αναμένεται να διαρκέσει εώς το βράδυ και όπως σημειώνει το Reuters η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μία έντονη πολιτική συζήτηση. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.