ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΤΧΣ θέτει νέα εμπόδια στην πώληση του 26,9% της Finansbank από την ΕΤΕ

20:46 - 05 Μαρ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το ΤΧΣ θέτει νέα εμπόδια στην πώληση του 26,9% της Finansbank από την ΕΤΕ
Ούτε σήμερα Πέμπτη δεν άναψε τελικά το «πράσινο φως» από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πώληση του 26,9% του πακέτου μετοχών της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας Finansbank.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι η σταδιακή πώληση του 40% της Finansbank έως και το τέλος του 2015, κάτι που θα γίνει σε δύο φάσεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει αρχικά την πώληση, μέσω προσφοράς μετοχών, νέων και παλαιών, του 26,9% της τράπεζας και στο δεύτερο μισό του 2015 του υπόλοιπου 13,1%. Το σχέδιο αυτό έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Ωστόσο, για να προχωρήσει η πώληση του μετοχικού αυτού κεφαλαίου απαιτείται η έγκριση του ΤΧΣ, μέλη του Γενικού Συμβουλίου του οποίου εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το χρονοδιάγραμμα αυτό και υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ολική αποεπένδυση της Εθνικής από την Τουρκία, ενώ επικαλούνται και τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και καθιστούν εντονότερη την ανάγκη να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ.

 

Επομένως, τα μέλη αυτά θέτουν θέμα επανεξέτασης και του χρονοδιαγράμματος, αλλά και του στόχου της διάθεσης του 40% εντός του 2015.

Η λήψη απόφασης για το ζήτημα της Finansbank είναι θέμα ημερών, και ίσως γίνει και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, δεν πρόκειται να υπάρξουν σήμερα ανακοινώσεις καθώς δεν υπάρχει προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο στην Εθνική Τράπεζα.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τη διάθεση των μετοχών της Finansbank προκύπτει σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποιος θα διαδεχτεί τον Αλέξανδρο Τουρκολιά στη θέση του CEO της Εθνικής Τράπεζας.

 

Η απόφαση της διοίκησης της τράπεζας για το ποιος θα είναι ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, δεδομένου ότι αυτός θα κληθεί με το καλημέρα να αντιμετωπίσει δύο "καυτά" ζητήματα, αυτό της πώλησης του μετοχικού πακέτου της Finansbank, αλλά και του "φρένου" που έβαλε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας στην πώληση της Αστήρ Παλάς από την Εθνική στη Jermyn Street Real Estate Fund.

 

Διαβάστε σχετικά: Το ΣτΕ "βάζει φρένο" στην επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης

 

                                 Οι υποψήφιοι για την θέση του CΕO της Εθνικής Τράπεζας

Τελευταία τροποποίηση στις 20:59 - 05 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.