ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ανάληψη 240 ευρώ την Πέμπτη από συνταξιούχους

17:52 - 29 Ιουν 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ανάληψη 240 ευρώ την Πέμπτη από συνταξιούχους
Την Πέμπτη – πιθανότατα – θα ανοίξουν, σύμφωνα με πηγές της Αντιπροεδρίας, 850 καταστήματα και των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών όπου οι συνταξιούχοι, ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΡΤΑ, θα μπορούν να λάβουν 240 ευρώ από την σύνταξή τους.

Το ημερήσιο όριο για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους διαμορφώνεται όσο και για τους υπόλοιπους, στα 60 ευρώ δηλ. αλλά θα μπορούν να το εισπραττουν σωρευτικά ανάλογα με το πόσες ημέρες θα μεσολαβούν μέχρι την επόμενη επίσκεψή τους στο κατάστημα.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα να ανοίξουν και την Τετάρτη αλλά τότε το όριο θα είναι 180 ευρώ, ενώ διευκρινίζουν επειδή η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είχε εξαιρέσει αρχικά τις συντάξεις, αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση που θα τακτοποιεί το θέμα. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ θα ανοίξουν από 250 καταστήματα σε όλη την χώρα, η ALPHA BANK 200 καταστήματα και η EUROBANK 150, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προβλεφθεί και η φύλαξή τους. 

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικής πηγές, λύθηκε με το θέμα με τους έλληνες τουρίστες στο εξωτερικό όπου οι τράπεζες έχουν αφήσει ανοικτά – αν και μειωμένα – τα όριά των πιστωτικών καρτών τους ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν χωρίς πρόβλημα την διαμονή τους, ενώ δεν έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα όπου ορισμένα βενζινάδικα και έμποροι αρνούνται να πραγματοποιήσουν συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, όπου δεν επηρεάζονται από τα capital controls. 

Επαναλαμβάνεται ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι εγγυημένες, όσο η ΕΚΤ στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, ενώ γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν τα καταστήματα νωρίτερα από την ερχόμενη Τρίτη, εννοείται με capital controls και με περιορισμένες συναλλαγές. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει δημιουργηθεί μια συντονιστική ομάδα κρίσεων για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης, ενώ ήδη υπάρχει και μέριμνα για όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούν να διατηρούν μετρητά στα ταμεία τους και θέλουν να τα καταθέτουν στις τράπεζες. 

Ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με εκπροσώπους του ΓΛΚ, του υπουργείου Οικονομικών, της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ελληνικής ένωσης τραπεζών για τις εγκρίσεις όσων πληρωμών (κυρίως φάρμακα, πετρέλαιο, αγαθά πρώτης ανάγκης) δεν μπορούν να γίνουν με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και ήδη αντιμετωπίστηκε το πρώτο αίτημα

Απορρίφθηκε αίτημα για αύξηση ELA

την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε ελληνικό αίτημα για την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Το αίτημα απορρίφθηκε την Κυριακή, αλλά αναμένεται να συνεχιστεί η χρηματοδότηση που κρατά «ζωντανές» τις ελληνικές τράπεζες έως τις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο. 

Εξαιτίας της ανησυχίας που προκάλεσε η κορύφωση των εκροών καταθέσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από το συμβούλιο της ΕΚΤ να προσθέσει 6 δισ. ευρώ στα 89 δισ. του ELA την Κυριακή, για να καλυφθεί η προβλεπόμενη έλλειψη ρευστού. Το αίτημα που υποβλήθηκε στην ΕΚΤ έφερε την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με πηγή του Reuters. Ομως, όπως είναι ήδη γνωστό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τελικά χθες αποφάσισε να «παγώσει» τον ELA κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων από την ελληνική κυβέρνηση. Πηγές του Reuters εκτιμούν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης και ο Μάριο Ντράγκι θα διατηρήσουν τη στήριξη μέσω του ELA στο ίδιο επίπεδο, στη συνάντησή τους την Τετάρτη.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.