ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Όχι στο δημοψήφισμα, δε σημαίνει Grexit

22:44 - 02 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Goldman Sachs: Όχι στο δημοψήφισμα, δε σημαίνει Grexit
Σε νέα της έκθεση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, η Goldman Sachs διευκρινίζει πως το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν συνεπάγεται την αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παρόλο που, τονίζοντας ωστόσο πως η επικράτηση του Όχι θα έχει αρνητική επίδραση στις αγορές.

Εάν επικρατήσει το Όχι οι ευρωπαϊκές αρχές ούτε θα επεκτείνουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά ούτε και θα προχωρήσουν σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, προσφέροντας ευνοϊκότερους όρους στην ελληνική κυβέρνηση, εξηγεί η Goldman sachs. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές και η οικονομική κατάσταση να επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα προκληθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες και θα οδηγήσουν στην αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης και στη συγκρότηση μίας νέας, φιλο-ευρωπαϊκής.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η αβεβαιότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικά, με το Grexit να μην αποκλείεται τελείως.
Εάν, από την άλλη μεριά, επικρατήσει τελικά το Ναι, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παραιτηθούν, γεγονός που, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, θα έχει θετική αντανάκλαση στις αγορές. Άμεσα, θα συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση, η οποία θα είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και θα προωθήσει την εφαρμογή του νέου προγράμματος.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει παραμονή της τρέχουσας κυβέρνησης, ακόμη και στο ενδεχόμενο του «ναι». Κάτι τέτοιο όμως, παρατηρεί η Goldman Sachs, συνεπάγεται υψηλή αβεβαιότητα για την Ελλάδα, καθώς οι δανειστές θα αρνηθούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεδομένης της διάρρηξης των δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Και σε αυτό το ενδεχόμενο, η Goldman Sachs διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.
Όπως και να έχει, η οικονομική κατάρρευση και οι «κλειστές» τράπεζες θα εγείρουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε ένα πιο φιλο-ευρωπαϊκό κυβερνητικό σχέδιο, καταλήγει η έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.