ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Τέλος τα χαρτονομίσματα σε 2 μέρες

08:10 - 08 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Reuters: Τέλος τα χαρτονομίσματα σε 2 μέρες
Το οριστικό χρονοδιάγραμμα που δόθηκε χθες βράδυ στην ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους για υπογραφή συμφωνίας μέχρι την Κυριακή το βράδυ διαφορετικά … Grexit, αναμένεται να μεταφέρει από Δευτέρα και τις ουσιαστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για χορήγηση ή όχι ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα αργά χθες βράδυ ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει την ελάχιστη απαιτούμενη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες ως την Κυριακή.

Όπως εξηγεί στο Reporter υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «η ΕΚΤ θα αναμένει τις πρώτες αποφάσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, θα τις αξιολογήσει και όπως όλα δείχνουν δεν θα λάβει κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία έως ότου ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο».

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ της ΕΚΤ πιθανότατα θα διατηρήσει και κατά την σημερινή του συνεδρίαση παγωμένο τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στα 88,6 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα θα προβεί σε διευκρινίσεις για την αύξηση των haircuts που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα  πλήττοντας το απόθεμα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, το οποίο μειώθηκε από 18 δισ. σε 5 δισ. ευρώ.

Τέλος τα χαρτονομίσματα σε 2 μέρες

Την ίδια στιγμή χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ανέφερε, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές της Αθήνας, ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να εξαντληθεί εντός των επόμενων δύο ημερών.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να ξεμένουν από χρήματα τις επόμενες δύο ημέρες» τονίζουν χαρακτηριστικά οι πηγές. Όπως εξηγούν, έως την Τετάρτη ορισμένα ATM θα αρχίσουν να ξεμένουν από ρευστό.

«Τα διαθέσιμα χρήματα επαρκούν για μόλις δύο ημέρες» σημειώνουν χαρακτηριστικά. «Το όριο των 60 ευρώ έχει παρατείνει τη ζωή των τραπεζών, αλλά η αυριανή ημέρα είναι πολύ κρίσιμη» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. «Εάν δεν υπάρξει μία άμεση συμφωνία, τα χαρτονομίσματα θα τελειώσουν σε δύο ή τρεις ημέρες» καταλήγουν.

Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών κατέβαλαν και χθες προσπάθειες να κρατούν «γεμάτα» τα ΑΤΜ και μάλιστα έσπευδαν να ανατροφοδοτούν όσα άδειαζαν. Παραδέχονται ωστόσο ότι οι συνθήκες ρευστότητας είναι οριακές και ο ορίζοντας εξάντλησής τους εξαρτάται από την ζήτηση που θα εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή αργά σήμερα το βράδυ αναμένεται και η έκδοση της νέας ΠΝΠ αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την τραπεζική αργία. Το χθεσινό χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι εταίροι αναμένεται να παρατείνει το κλείσιμο των τραπεζών, τουλάχιστον μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα. Μάλιστα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χαρακτήρισε χθες τεχνικά ανέφικτο το άνοιγμα των τραπεζών αυτήν την εβδομάδα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και των τραπεζών υπάρχουν εισηγήσεις να ανοίξουν αύριο οι τράπεζες ακόμη και με όριο ανάληψης μετρητών στα 20 ευρώ.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:44 - 08 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.