ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Μικρή «ανάσα» από επιστροφή καταθέσεων

08:49 - 31 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Μικρή «ανάσα» από επιστροφή καταθέσεων
Δειλή επιστροφή καταθέσεων σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καθώς αρκετοί είναι οι πελάτες που μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών, προχωρούν σε καταθέσεις μικροποσών, ενώ ακόμη περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που επιλέγουν πλέον να καταθέτουν τις εισπράξεις τους.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο Reporter ότι όσο απομακρύνεται το φάσμα του κουρέματος των καταθέσεων για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ, τόσο θα αυξάνεται η ροή επιστροφής κεφαλαίων προς το πιστωτικό σύστημα.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για παγιωμένη τάση», τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και διευκρινίζει ότι τα ποσά που κατατίθενται αυτές τις μέρες είναι κυρίως μικροποσά που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Ο ίδιος εξηγεί ότι όσο περνάνε οι μέρες και παγιώνεται η ηρεμία στο σύστημα, θα επιστρέφουν όλο και περισσότερα μετρητά που βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στα σεντούκια ενώ αποδίδει τις μικρές καταθέσεις μετρητών αφενός μεν στο φόβος των ληστειών και αφετέρου στην απομάκρυνση του κουρέμματος για πόσα κάτω των 100.000 ευρώ.

Στην βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στο πιστωτικό σύστημα συμβάλουν επίσης και οι αυξημένες συναλλαγές που γίνονται στα γκισέ μετά την λήξη της τραπεζικής αργίας και πιο συγκεκριμένα οι πληρωμές δανείων και πάσης φύσεως τραπεζικών υποχρεώσεων.

Συνολικά μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών οι καταθέσεις που επέστρεψαν εκτιμώνται στα 500 εκατ. ευρώ περίπου δίνοντας έστω και μικρή ανάσα στο σύστημα.

Μαξιλάρι 10 ημερών

Ενδεικτική της βελτιωμένης κατάστασης σε ότι αφορά τις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι η επιλογή της ΤτΕ να μην ζητήσει για αυτή την εβδομάδα αύξηση του ορίου πρόσβασης στον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να διατηρήσει την συνολική έκθεση αμετάβλητη.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο το «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχουν «κτίσει» το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες αρκεί τουλάχιστον για 10 ημέρες με τις παρούσες συνθήκες και τα capital controls σε ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη η ΕΚΤ είχε εγκρίνει αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της έκτακτης ρευστότητας να διαμορφώνεται σε περίπου 91 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εκτιμούσαν ότι λειτούργησε θετικά και η κατ’ επανάληψη διαβεβαίωση, τόσο από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων.

Μάλιστα ο κ. Ντράγκι, φέρεται να δήλωσε -παρουσία και άλλων κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης - ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων», απέκλεισε το bail in «είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα» και χαρακτήρισε, «πατριωτική» την κίνηση των Ελλήνων που άφησαν τα χρήματά τους στις τράπεζες, στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα, κίνηση η οποία δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί με μία «ανάλγητη κίνηση, όπως το κούρεμα των καταθέσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχουν οδηγήσει τις καταθέσεις, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στα επίπεδα του Απριλίου του 2004. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η νέα πολιτική περιπέτεια για τη χώρα, μέχρι τώρα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 50 και πλέον δισ. ευρώ με αποτέλεσμα η εγχώρια δεξαμενή καταθέσεων έχει υποχωρήσει στα 125 δις. ευρώ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.