ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Από 11,2 μέχρι 15,9 δισ οι κεφαλαιακές ανάγκες–Αγωνιούν οι μέτοχοι

09:00 - 03 Αυγ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Από 11,2 μέχρι 15,9 δισ οι κεφαλαιακές ανάγκες–Αγωνιούν οι μέτοχοι
Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς η νέα – τρίτη κατά σειρά – κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Τα ποσά των αθυξήσεων κεφαλαίου που θα απαιτηθούν θα εξαρτηθούν από το ύψος των κόκκινων δανείων, τον χειρισμό του αναβαλόμενου φόρου και τις υποθέσεις για τα μακροιοικονομικά που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ.

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής βρέθηκαν στην ΤτΕ οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπου είχαν συνάντηση με τον διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τόσο η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και γενικότερα την οικονομία, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, όσο και το ζήτημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στην διαδικασία είναι ότι αμέσως μετά τη συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με τους εκπροσώπους της τρόικας, συνεδρίασε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Ευστάθειας, στο οποίο, εκτός της ΤτΕ, συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαγνωστική μελέτη που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το stess test, με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ενώ στόχος της ΤτΕ είναι η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Σημεία κλειδιά

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων, ο χειρισμός του αναβαλλόμενου φόρου και οι μακροοικονομικές υποθέσεις που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ είναι που θα καθορίσουν τον τελικό λογαριασμό για τις τράπεζες.

Σε ανάλυσή της η Fitch επισημαίνει ότι το συνολικό ποσό των 25 δισ. ευρώ είναι επαρκές, ενώ εκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες για τις συστημικές τράπεζες στα 11,2 δισ. ευρώ με την παραδοχή ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν στο 52%, ενώ με το δεύτερο και πιο αυστηρό σενάριο, ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα φτάσουν το 60%, εκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 15,9 δισ. ευρώ.

Σύνθετο εγχείρημα

Είναι προφανές ότι η πολύμηνη πολιτική αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, έχουν θέσει σε εξαιρετικά δυσμενής θέση το εγχώριο πιστωτικό σύστημα προκαλώντας νέες μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ωστόσο όπως εκτιμούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αναλυτές, με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι κατ' αρχήν μεγάλος ο κίνδυνος να εξανεμιστούν τα κεφάλαια των σημερινών μετόχων. Όπως εκτιμούν, μετά τις νέες αυξήσεις η πλειονότητα των μετοχών των τραπεζών θα περάσει είτε στους ιδιώτες που θα εισφέρουν τα νέα κεφάλαια είτε στον δημόσιο τομέα σε περίπτωση που δεν υπάρξει ιδιωτική συμμετοχή στις αυξήσεις. Αν συμβεί αυτό, πρακτικά, οι υφιστάμενες μετοχές των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ θα απαξιωθούν και έτσι το Ταμείο θα χάσει περίπου 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, καθώς θα διαμορφωθεί μέσα από τους περιορισμούς που θέτουν ο νόμος που διέπει το ΤΧΣ, η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, που ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία πριν από λίγες ημέρες, αλλά και ο κανονισμός του ESM. Οπως εκτιμούν, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας προκειμένου να αποφασιστούν οι τεχνικές παράμετροι και να σχηματοποιηθεί το πώς θα γίνει η νέα ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με αναλυτές, θα αναζητηθούν όλες οι δυνατότητες συμμετοχής των μετόχων και του ιδιωτικού τομέα και, μόνο αν αυτό δεν γίνει δυνατό, οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από τον δημόσιο τομέα.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 03 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.