ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα της ανακεφαλαιοποίησης

16:40 - 12 Σεπ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα της ανακεφαλαιοποίησης
Στην πρόσληψη συμβούλων προκειμένου να ολοκληρωθούν εντός των απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων τα προαπαιτούμενα της ανακεφαλαιοποίησης, προχωρούν υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες επιδιώκουν να πείσουν ΕΚΤ και SSM ότι οι σημαντικές βελτιώσεις στο πλαίσιο διαχείρισης «κόκκινων» δανείων πρέπει να συνυπολογισθούν στο stress test.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ προχωρά στηνπρόσληψη νομικού συμβούλου καθώς και ξένης εταιρείας, προκειμένου να προετοιμάσει, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, την τροποποίηση του νόμου 3864/2010 για το ΤΧΣ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εντός των προσεχών ημερών η ΤτΕ θα εκδώσει όλες τις αναγκαίες διατάξεις για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, κατόπιν βελτιώσεων, που θα συμφωνηθούν με τους Θεσμούς. Οι βελτιώσεις θα αφορούν στηναπλούστευση των διαδικασιών, στη διεύρυνση των χρησιμοποιούμενων εργαλείων από τις τράπεζες και στην εξειδίκευση του καθεστώτος λειτουργίας μικτών σχημάτων διαχείρισης κόκκινων δανείων (π.χAktua Hellas).

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, η ΤτE υποχρεούται να καταρτίσει, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test, αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου υλοποίησης και της χρήσης κεφαλαιακών πόρων από το υπο-πακέτο των 25 δισ. Η πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου για το παραπάνω έργο είναι σε εξέλιξη.

Το ΤΧΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την ΤτΕ δουλεύουν, ήδη, τις αναγκαίες τροποποιήσεις που θα επέλθουν στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου (ν. 3064/2010) ο οποίος ρυθμίζει τόσο τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών στις οποίες συμμετέχει το ΤΧΣ όσο και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Όπως είναι γνωστό το Μνημόνιο προβλέπει ότι ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να ευθυγραμμισθεί με την προσφάτως ενσωματωθείσα στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία BRRD.

Το προσχέδιο του νόμου εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν έτοιμο στα τέλη του μήνα. Οι βασικές του όμως διατάξεις για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης και επιμέρους καυτά θέματα όπως το τι θα συμβεί με τους κατόχους ομολόγων κύριας εξασφάλισης θα μείνουν ανοικτά περιμένοντας το που θα καταλήξει η άτυπη διαβούλευση της νέας κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Ρόλο κλειδί ενδέχεται να παίξει στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών η προβολή της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από το πρίσμα του νέου πλαισίου διαχείρισής τους.

Tο Μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός πλαισίου αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με άρση σειράς νομοθετικών και κανονιστικών εμποδίων και εισαγωγή νέων εργαλείων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.