ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έγγραφα Ευρωζώνης: Λιγότερα από 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση

18:05 - 12 Νοε 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Έγγραφα Ευρωζώνης: Λιγότερα από 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση
Έγγραφα που βρίσκονται στα αρχεία της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι η χώρα μας θα χρειαστεί λιγότερα από 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η επίσπευση της αποδοχής όλων των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν οι ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία επικαλείται το MNI και έχουν ημερομηνίες 8 και 10 Νοέμβρη, ημερομηνίες που διεξήχθησαν συνεδριάσεις του EWG, του Eurogroup και του Ecofin οι εκτιμήσεις ήταν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν 7 – 8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2 – 3 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την αναδιάρθρωση τεσσάρων μικρότερων τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι όταν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις για να λάβει τη βοήθεια, το ποσό για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες δεν αφορά στο σύνολο των 10 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα να ολοκληρώσει άμεσα τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και κάλεσε τα κράτη μέλη να δώσουν ένα θετικό τόνο για την ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να «προστατευτεί» το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών. Ιδιωτικά ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα υπήρξε προβληματισμός για το εάν θα υπάρξει συμφωνία σε δυο θέματα: τους πλειστηριασμούς και τα εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέματα που θα πρέπει να λυθούν εντός τριών ημερών για να μην επηρεαστεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Ένα άλλο εμπιστευτικό έγγραφο σημειώνει ότι «οι ιδιώτες επενδυτές έχουν δώσει σήμα ισχυρού ενδιαφέροντος» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σε συνδυασμό με τις επαναγορές ομολόγων «αυτό σημαίνει ότι το κεφάλαιο που θα χρειαστεί από το Πρόγραμμα του ESM είναι πιθανό να είναι λιγότερο από 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις τα 10 δισ. θα είναι αρκετά για να καλύψουν τα περίπου 2-3 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για τις τέσσερις μικρότερες τράπεζες», αναφέρεται. «Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο υπάρχει πραγματική πιθανότητα η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της χρονιάς, βγάζοντας το bail in εκτός τραπεζιού».

«Αυτό θα διευκολύνει την γρήγορη άρση των capital controls καθώς τα αποτελέσματα είναι καλύτερα απ’ αυτά που αναμένονταν πριν μια εβδομάδα και η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί την τελευταία στιγμή», αναφέρεται στο έγγραφο και προστίθεται ότι τα κονδύλια θα δοθούν μόνο αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τους πιστωτές στα ανοικτά θέματα.

«Αν δεν συμβεί αυτό οι ιδιώτες επενδυτές θα αποσυρθούν και πολύ περισσότερα χρήματα θα χρειαστούν για τις τράπεζες. Είναι επιτακτικό τα κεφάλαια του ESM να μεταφερθούν στο ΤΧΣ όχι αργότερα από τις 17 Νοεμβρίου, που είναι η μέρα πριν οι τρείς από τις τέσσερις τράπεζες ολοκληρώσουν την άντληση κεφαλαίων» καταλήγει.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:18 - 12 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.