ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Χ.Α., οι τράπεζες και το reverse split

09:17 - 20 Νοε 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το Χ.Α., οι τράπεζες και το reverse split
Δεν φτάνουν οι νέες κυβερνητικές αρρυθμίες, τα μεγάλα discounts, ο πληθωρισμός τίτλων, η απαξίωση στο ταμπλό ή οι πρώην κάτοχοι ομολόγων που τα αντάλλαξαν με μετοχές, η αγορά προσεχώς θα πρέπει να βγάλει κομπιουτεράκια και για το τραπεζικό reverse split.

Διαδικασία που σε έναν βαθμό θα επηρεάσει περαιτέρω την εικόνα των τραπεζικών μετοχών όταν εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι νέοι τίτλοι, καθώς, όταν βέβαια γίνει η εισαγωγή, οι τιμές δεν θα έχουν υποστεί την συνήθη αναπροσαρμογή μια και οι ΑΜΚ γίνονται με την μέθοδο του book building. Δηλαδή, θα έχουμε μεν αναπροσαρμογή αλλά αυτή θα είναι για τα reverse split.

Όπως έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες, το reverse split της Alpha Bank έχει οριστεί σε 50 προς 1, της Eurobank 100 προς 1, της Πειραιώς 100 προς 1 και της ΕΘΝΙΚΗΣ 15 προς 1.

Τι σημαίνουν αυτά τα τεχνικά θέματα; Η τιμή της μετοχής θα εμφανιστεί, όταν μπούνε τα νέα κομμάτι στο ταμπλό, αλλαγμένη λόγω του reverse split με βάση όμως την τιμή κλεισίματος της τελευταίας συνεδρίασης πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης. Αν κατά την παραμονή της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της κάθε τράπεζας, πριν αυτές επανέλθουν στο Χ.Α. (π.χ. ήδη η Eurobank έχει ανακοινώσει ότι μεταξύ 26 και 30 Νοεμβρίου η μετοχή θα τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης για να επανέλθει την 1η Δεκεμβρίου εκ νέου στο χρηματιστήριο μαζί με τις νέες μετοχές) η τιμή στο ταμπλό είναι ακόμα υψηλότερα από αυτή της ΑΜΚ, τότε αυτομάτως υπάρχει νέο «χάσμα» και πεδίο δράσης για επίδοξους πωλητές. Αν όχι, τότε αυτό θα αποτελέσει έναν πιθανό παράγοντα ανάσχεσης πωλήσεων για όσους πάνε να πάρουν γρήγορα και εύκολα κέρδη αφού οι νέες τιμές (με RS) δεν θα έχουν premium σε σχέση με τις τιμές των βιβλίων προσφορών (και αυτές θα έχουν αναπροσαρμοστεί θεωρητικά με το RS).

Οπότε, οι ενασχολούμενοι με το χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει και πάλι να κάνουν τους υπολογισμούς μεταξύ των τιμών στα book buildings, τις τιμές στην συνεδρίαση προς της αναστολής διαπραγμάτευσης, στις αναπροσαρμοσμένες τιμές λόγω των reverse split για να βγάλουν συμπέρασμα (ή να έχουν έμπνευση) κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος και νέος λόγος για νέες πιέσεις ή θα… σημάνει λήξη συναγερμού τουλάχιστον όσον αφορά στην τεχνική αυτή διαδικασία. Αλλά όλα θα φανούν τις επόμενες ημέρες στο ταμπλό.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 20 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.